ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Interviuri Înapoi

FESTIVALUL RADIRO 2016. Interviu cu Excelența Sa, Werner Hans Lauk, Ambasador al Republicii Federale Germania la București

Publicat: miercuri, 28 Septembrie 2016 , ora 21.20


În pauza concertului susținut în 28 septembrie 2016 de Orchestra Radio MDR din Leipzig în cadrul Festivalului RADIRO 2016, dl Werner Hans Lauk a răspuns întrebărilor formulate de Andreea Chiselev.

Nu este prima dată când ascultați un concert în actuala ediție a festivalului RADIRO. Ați fost în sală și zilele trecute. Ce părere aveți despre acest festival unic în peisajul muzical, ajuns la ediția a treia, și organizarea lui de către Radio România?

În primul rând, aș dori să felicit din toată inima Radio România și pe domnul președinte director general Ovidiu Miculescu pentru acest mare festival internațional al orchestrelor radio. Apreciez nu doar ideea extraordinară, dar și organizarea pe măsură.

Mi se pare important că și în acest an în care nu există festivalul Enescu, această funcție foarte importantă este preluată de Festivalul RadiRO în prezentarea României și a Bucureștiului ca oraș de cel mai înalt nivel internațional din punct de vedere muzical. Faptul că în 9 zile, 6 orchestre de cel mai înalt nivel din Europa și China evoluează la București, arată nivelul înalt calitativ al festivalului, dar și înțelegerea muzicală a publicului care este foarte angajat din punct de vedere emoțional, ceea ce am sesizat la concertele pe care le-am ascultat, inclusiv în această seară. Publicul era, efectiv, cu sufletul la gură.

Am ascultat în trecut concerte excepționale, instrumentiști și cântăreți de operă la Sala Radio, dar acum este cu adevărat un eveniment special și în ceea ce mă privește, sunt recunoscător pentru faptul că publicului român și internațional i se oferă o asemenea delectare muzicală din diferite perioade ale istoriei muzicii. Faptul că aceste concerte pot fi urmărite și pe internet de peste 80 milioane de oameni din întreaga lume, după statisticile actuale, face ca România să aibă locul ei în viața muzicală internațională, și din acest punct de vedere.

Știu că iubiți muzica clasică, în copilărie ați făcut muzică și sunteți un admirator al pianistului Stefano Bollani. Cum vi s-a părut prima parte a concertului?

Sunt un admirator atât al muzicii clasice, cât și al celei moderne, așa cum este cea a lui George Gershwin, și a asculta Rhapsody in blue în versiunea orchestrală a lui Ferde Grofe este mereu o plăcere. Cred că Stefano Bollani și-a demonstrat încă o dată, prin acest concert, înalta clasă, după cum s-a putut observa și din bisurile pe care le-a acordat. În general, am apreciat muzicalitatea, faptul că are o tehnică impecabilă, dar este foarte important ca o tehnică foarte bună să fie pusă în slujba muzicalității.

Orchestra MDR vine dintr-un oraș cu o tradiție muzicală bogată, Leipzig, și este unul dintre simbolurile culturale ale orașului, așa cum Orchestra Națională Radio este una dintre emblemele noastre.

Orchestra MDR este cea mai veche orchestră radio din Germania și, într-adevăr, vine dintr-o regiune foarte legată de istoria muzicii. Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Richard Wagner, Robert Schumann, Franz Liszt și Kurt Weill au influențat viața muzicală din Leipzig, dar nu numai, ci întreaga istorie a muzicii universale. Și din acest motiv, orchestra MDR are o însemnătate aparte - atât din punct de vedere emoțional.

Cunoaștem faptul că Ambasada Germaniei susține proiecte culturale și muzicale în România. Cum se îmbină diplomația și muzica?

Cred că urmăresc în feluri diferite un țel comun, acela de a aduce oamenii împreună. Iar muzica este limbajul universal, care transcende limba vorbită, care poate fi înțeleasă în orice cultură, chiar dacă înțeleasă diferit, dar de care ne putem bucura împreună. Muzica creează în mod special legături între oameni.


Interviu realizat de Andreea Chiselev