ACUM:
22.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul RadiRo - interviu cu pianistul Vadym Kholodenko

Publicat: miercuri, 28 Septembrie 2016 , ora 11.45

În cea de-a treia seară a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, solistul Orchestrei Radiodifuziunii Norvegiene a fost pianistul ucrainean Vadym Kholodenko. Artistul în vârstă de 30 de ani, câștigător al Concursului internațional de pian "Van Cliburn" nu s-a aflat la prima colaborare cu ansamblul norvegian și dirijorul Miguel Harth-Bedoya - au și înregistrat anterior Concertul în la minor pentru pian și orchestră de Edward Grieg.

"Mi se pare interesant că niciunul dintre noi nu este norvegian dar prezentăm Concertul lui Grieg - una dintre cele mai norvegiene compoziții - alături de o orchestră norvegiană. Am cântat și înregistrat lucrarea și în Norvegia și a fost reconfortant faptul că nu existau preconcepții în a interpreta această muzică. Ceea ce dovedește încă o dată că muzica este universală, că nu există limite sau pașapoate - acesta este într-adevăr un lucru extraordinar", declara Miguel Harth-Bedoya într-un interviu acordat Corinei Rădoi.

Am stat de vorbă în ziua concertului cu pianistul Vadym Kholodenko - era nerăbdător să urce pe scenă în fața publicului bucureștean și încântat de frumusețea țării noastre:

"Am mai fost o dată în România, acum câțiva ani, am cântat la Târgu Mureș cu Filarmonica de acolo. După ce am aterizat atunci la București și m-am urcat în mașină pentru a călători spre Târgu Mureș, am realizat imediat ce frumoasă este țara dumneavoastră. Desigur, cu toții știm deja ce muzicieni talentați, ce genii produce România, este extraordinar. Am înregistrat deja Concertul de Grieg cu Orchestra Radio din Norvegia, alături de Concertul nr.2 de Saint-Saens și mă bucur să cânt din nou această lucrare.

Colaborarez deja de 3 ani cu Miguel Harth Bedoya și de fiecare dată apare ceva nou, este suprinzător. Este foarte important ca între tine și muzicieni și între tine și dirijor să se creeze o conexiune specială, să simți muzica la fel - și asta se întâmplă între noi".

Despre proiectele următoare ale pianistului Vadym Kholodenko

"Lucrez acum la un ciclu de înregistrări cu Concertele lui Prokofiev, care se va finaliza în curând și din care a apărut deja primul disc. Iar în ceea ce privește concertele, la început de octombrie am un turneu în Asia - Japonia, Malaezia și China, apoi mă întorc în Statele Unite ale Americii, unde am programate alte concerte".


Andreea Chiselev