ACUM:
21.00
Concertele Radio România Muzical (R)
Urmează: 22.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Interviuri Înapoi

FESTIVALUL RADIRO 2016. Interviu cu violonistul Charles Mutter

Publicat: marți, 27 Septembrie 2016 , ora 14.03
Unul dintre soliștii ultimului concert RadiRo 2016 este violonistul Charles Mutter. După experiența colaborării, la Londra, cu ansambluri de notorietate printre care Kreisler String Orchestra, Smith Quartet și Orchestre Révolutionnaire et Romantique, muzicianul s-a stabilit în Scoția. Performanțele sale ca lider al Edinburgh Quartet (între 2003 și 2007) s-au bucurat de aprecierea criticii - a primit Premiul Editor's Choice, alături de acest ansamblu, pentru înregistrările din compoziții semnate de Hans Gál. În aceeași perioadă a devenit director artistic al Loch Shiel Spring Festival, transmis în cadrul emisiunii Culture Show pe BBC2 și la BBC Radio Scotland. Cel mai recent proiect al său în planul muzicii de cameră este fondarea unui trio de coarde, Florin. Charles Mutter a vorbit despre prezența sa în cadrul celei de-a III-a ediții a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio.


Veți cânta pe scena Sălii Radio Concertul într-un act pentru vioară și orchestră - o lucrare semnată de Guy Barker, prezentată în primă audiție. Cum descrieți această partitură?

Concertul lui Guy Barker este o lucrare extraordinară. Mă bucur că a reușit să o definitiveze; este un proiect la care am lucrat cu Guy de foarte multă vreme. El este cunoscut ca muzician de jazz. Este un trompetist extraordinar, dar și un aranjor și un lider de trupă. În ultimii ani și-a canalizat energia către creația contemporană cultă. Este compozitor asociat al BBC Concert Orchestra de trei ani și cu fiecare partitură a demonstrat evoluția lui în această zonă a muzicii simfonice. Concertul are, desigur, elemente din muzica de jazz, dar și din tango, în ultima parte; este însă un concert pentru vioară și orchestră foarte serios. La o primă audiție publicul poate fi tentat să afirme că este o piesă scrisă la mijlocul secolului XX. Nu este de mari dimensiuni; o interpretare durează 15-16 minute, dar are o energie fantastică.


Următoarea întrebare vă este adresată din postura de membru al BBC Concert Orchestra, nu cea de solist. Cum apreciați organizarea unui festival cum este RadiRo, unul dedicat orchestrelor radio?

Este o idee fantastică. În lume există o serie de astfel de ansambluri foarte bune. Multe dintre ele, însă, nu se bucură de recunoașterea pe care o merită și nu găsim des orchestre radio programate în festivaluri. Aș vrea să felicit inițiatorii acestui proiect. Pentru noi e o bucurie să fim aici, să susținem ultimul concert, după Orchestra Națională Radio, Orchestrele radiodifuziunilor din Viena, Leipzig și Oslo. Programul Festivalului consider că este unul foarte bine gândit și pentru noi este un privilegiu să închidem evenimentul.

Concertul nostru este o sărbătoare a muzicii britanice. Unele lucrări vor fi cunoscute, dar avem și o primă audiție, concertul lui Guy Barker. Noi vom încerca să arătăm că muzica britanică are întotdeauna capacitatea de a evolua și de a-și surprinde și bucura publicul. Uitându-mă pe restul programului din festival, concertul nostru are cele mai puține opusuri cunoscute pentru public, dar cred că publicul se va bucura de ceea ce propune BBC Concert Orchestra.

Interviu realizat de Lucian Haralambie