ACUM:
21.00
Concertele Radio România Muzical (R)
Urmează: 22.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Sandra Ecobescu despre 'Royal Musical Journey'

Publicat: marți, 13 Septembrie 2016 , ora 13.27
La început de toamnă, Fundația Calea Victoriei vă invită la concertul de gală "Royal Musical Journey" - o călătorie savuroasă și ritmată în Europa cochetă a secolelor XVII și XVIII. Detalii despre acest eveniment care va avea loc miercuri, 14 septembrie 2016, la Sala Radio, am aflat de la Sandra Ecobescu, președinte al Fundației Calea Victoriei:


Ideea acestui concert foarte curajos a pornit chiar de la audiția muzicii baroce atât la concertele la care am participat, dirijate de Gabriel Bebeșelea, cât în filme sau pe CD-uri care conțineau o astfel de muzică. Dincolo de frumusețea muzicii baroce, care este, din păcate, puțin cunoscută de publicul nostru, ne-am gândit să atragem și publicul tânăr. Și atunci, dincolo de alegerea unor hit-uri din perioada barocă, cum am stabilit cu Gabriel Bebeșelea, a unor arii și a unor fragmente extrem de iubite în perioada respectivă, pe care se dansa, pe care publicul aplauda, completăm deci toată această muzică spumoasă, ritmată, plină de viață cu ilustrații create de un artist clujean - Jozsef Vass. Practic, fragmentele muzicale vor avea în fundal câte o imagine animată pentru a recrea atmosfera acesta de la marile curți europene.


Ați spus deja Gabriel Bebeșelea. Care sunt artiștii care îl vor însoți pe scenă?

Sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, un dirijor tânăr și extrem de apreciat atât în străinătate, cât și în țara noastră, vom avea invitată specială pe soprana Rodica Vică, care face o echipă foarte bună cu domnul Bebeșelea și au o experiență în interpretarea muzicii baroce și studii aprofundate… și, evident, Symphactory Orchestra, cu care noi lucrăm deja de câțiva ani.


Știu că Gabriel Bebeșelea, de obicei, face și transcripții după lucrările originale. El lucrează la partituri în aceste cazuri și pentru concertul pe care-l vom audia?

Așa este. Multe dintre fragmentele pe care le vom asculta sunt transcrise de Gabriel Bebeșelea. Este, clar, un proiect de suflet. De aceea, când ne-am gândit la a face un concert baroc a fost cea mai bună alegere. Recunosc, ne-am sfătuit cu Tiberiu Soare, care a spus clar că Gabriel este un dirijor extraordinar și e cea mai bună idee să dirijeze la acest concert.


Puteți să ne oferiți ca teaser câteva dintre numele compozitorilor pe care-i vom audia?

Cum să nu! Vom avea cu siguranță Vivaldi, nu va lipsi Lully - tocmai pentru a avea zona de baroc francez, Rameau, Broschi, Bach nu poate lipsi din program, Purcell, Boccherini și, evident, Handel.


La final, o invitație adresată publicului bucureștean să vină la această călătorie muzicală regală…

Îi așteptăm cu mare drag să ne bucurăm de această muzică extraordinară și de imaginarul baroc.

Interviu realizat de Radu Mihalache