Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Ana Silvestru - recital în prima seară a Festivalului Dilema Veche

Publicat: vineri, 26 August 2016 , ora 10.59

Vineri, 26 august 2016, începe în Cetatea Alba Iulia o nouă ediție a Festivalului Dilema Veche, eveniment ce se va derula până în 28 august. Motto-ul acestei ediții este "Noi suntem ceilalți", iar agenda festivalului include concerte, proiecții de film, conferințe și lecturi de carte.

În prima seară, publicul o poate asculta pe Ana Silvestru, într-un recital susținut la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Alba Iulia. Pianista a vorbit despre recitalul din această seară.


Veți deschide ediția din acest an a Festivalului "Dilema Veche". Ce veți interpreta și cum a apărut această invitație?

Voi interpreta Suitele Mormântul lui Couperin de Maurice Ravel și Tablouri dintr-o expoziție de Modest Mussorgsky. Am primit invitația acum câteva luni din partea domnului Sever Voinescu și am fost foarte fericită să o accept. Această seară coincide și cu lansarea CD-ului meu în România. Acum câteva zile, pe 23 august, am lansat CD-ul la București și acum, cu ocazia festivalului, îl voi lansa și la Alba Iulia. Sper să vină un public cât mai numeros, bineînțeles.


CD-ul conține chiar una dintre suitele pe care le veți interpreta în această seară. O să vă rog să ne vorbiți despre cum a apărut, ce conține el exact și cum s-a desfășurat lucrul la acest album?

CD-ul a fost înregistrat acum câțiva ani la Universitatea de Arte din Zurich și conține Tablouri dintr-o expoziție de Modest Mussorgsky, Simply Irresistible Dreams of a Pianist de Vladimir Scolnic și Franz Liszt - variațiuni pe o temă de Bach. De aceea se și numește CD-ul "Dreams of a Pianist" - este ca un fel de incursiune, o aventură în subconștientul nostru, al unui pianist. Îmi place foarte mult că piesa lui Vladimir Scolnic exprimă exact asta - angoasele pianiștilor, angoasele muzicienilor și obsesiile noastre, până la urmă. "Tablouri dintr-o expoziție", bineînțeles, este o epopee muzicală care reflectă tot sufletul omenesc, se întinde pur și simplu pe tot continentul sufletului omenesc. Are absolut tot; are și dramă, are și tragedie, are și fericire, are și extaz, are și spiritualitate, are și groază... are absolut tot. Iar piesa de Liszt este după o cantată de Johann Sebastian Bach și este o meditație asupra condiției omenești - plânsul, jalea, grija și sfiala sunt pâinea pe care ne-a lăsat-o nouă Iisus Hristos și care reprezintă drumul către mântuire. Acesta a fost conceptul albumului, iar CD-ul a fost scos de către Casa Requiem Records, cu o distribuție foarte foarte bună, chiar și în România. Le sunt extraordinar de recunoscătoare pentru faptul că mi-au acordat o libertate absolută în alegerea repertoriului, în alegerea graficii, în fotografii, până și textul… tot. E foarte, foarte mare lucru!


Ce urmează pentru dumneavoastră după recitalul din această seară?

După recitalul din această seară urmează încă două recitaluri în septembrie, la Zurich, cu o parte din programul recitalului pe care l-am susținut acum câteva zile la Institutul Maghiar - Sonata op.101 și Appassionata de Beethoven - și în plus cu Studiile simfonice. Urmează o perioadă de înregistrări pentru al patrulea album. Asta în plus față de concerte - la Zurich, la Berlin și în alte capitale -, care se întind până la jumătatea anului 2017. De asemenea, urmează un proiect foarte amplu de cercetare și de înregistrare ulterioară a Integralei liedurilor de Modest Mussorgsky.

Interviu realizat de Lucian Haralambie