ACUM:
22.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. A șasea ediție a Festivalului de lăută din Cetatea Neamț

Publicat: marți, 16 August 2016 , ora 14.08
În perioada 19 - 21 august se desfășoară o nouă ediție a Festivalului de lăută din Cetatea Neamț. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural PETRE ȚUȚEA, Societatea Română de Lăută, Consiliul Județean Neamț și Complexul Muzeal Județean Neamț și se află sub patronajul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. Detalii am aflat de la Mirel Remescu, reprezantat al Centrului Cultural Petre Țuțea:


A șasea ediție a Festivalului de lăută din Cetatea Neamț vine cu o premieră - prezența unui lutist din afara României; este vorba de Massimo Marchese, care va fi oaspetele nostru grație colaborării pe care o avem începând din acest an cu Centrul italian de cultură. De asemenea, și o serie de cursuri de inițiere, de familiarizare cu instrumentul și cu repertoriul vast pentru lăută - cursuri care sunt deschise în cadrul Academiei de Lăută ce va începe să funcționeze din acest an în Cetatea Neamț - cursuri deschise tinerilor liceeni, tinerilor studenți care studiază în special chitara clasică și care s-au simțit atrași de acest instrument, dorind să-l cunoască, să îl exploreze și, de ce nu, să-l adopte pentru viitoarea carieră muzicală. Nu vor fi neglijați nici cei avansați pentru că, grație invitatului din acest an, vom putea oferi lăutiștilor avansați din România un masterclass care are loc luni, 22 august, și o serie de întâlniri pe care lutiștii prezenți la festival le vor putea avea cu Massimo Marchese, pentru a reuși să afle unele taine pe care încă nu le stăpânesc vizavi de tehnica instrumentală specifică acestui instrument mai puțin cunoscut la noi, dar cu o tradiție reală. Puțini dintre români știu că pe la 1800 și un pic, un poet moldovean scria pentru români Imnul lăutei românești.

Astfel, publicului îi vor fi oferite pe perioada celor trei zile de festival concerte printre care și cel ce susține masterclass-ul îl va oferi vineri seară, dar vom avea lăutiști și din București - Claudiu Lobonț și Olivia Iancu, care vor concerta sâmbătă. De asemenea, Costin Soare, pe care-l vom avea oaspete duminică și pe studenții ce vor urma cursurile din prima parte a zilei și care vor arăta publicului ceea ce au reușit să lucreze pe perioada Academiei de Lăută.

Interviu realizat de Radu Mihalache