ACUM:
19.00
Music box
Noutățile discografice din zona clasic, jazz&more.
Urmează: 20.00 Armonii preclasice O oază de liniște și echilibru.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu muzicologul Mihai Cosma

Publicat: vineri, 12 August 2016 , ora 11.07

Ajuns la cea de-a patra ediție, Concursul de Canto Le Grand Prix de l'Opéra, se va desfășura anul acesta în perioada 17 - 20 august 2016. În cele 3 etape cu public vor evolua 52 de concurenți din toate colțurile lumii, câștigători ai Etapei Preliminare. Juriul este format din manageri de opere, directori artistici și jurnaliști de specialitate. Concurenții ajunși în finală vor cânta în 19 august la Sala Radio, acompaniați de Orchestra Operei Naționale București, la pupitrul căreia se va afla Michal Klauza, directorul artistic al Formațiilor Muzicale ale Radioului Polonez din Varșovia. Mai multe amănunte despre această ediție ne-a oferit muzicologul Mihai Cosma - organizator și membru al juriului:


Vă mulțumesc pentru amabilitatea cu care ați răspuns să vorbim despre a IV-a ediție a Concursului Internațional de Canto Le Grand Prix de L'Opera, un eveniment unic, aș putea spune în peisajul liric românesc.

Este singura competiție de profil din această parte a globului, membră a Federației Mondiale a Concursurilor Internaționale de Muzică, cu sediul la Geneva. Am ajuns într-adevăr la a IV-a ediție a concursurilor, o ediție care beneficiază de un juriu prestigios. Îl avem pe reprezentantul Operei Regale Spaniole din Madrid, pe reprezentantul Operei Naționale Olandeze din Amsterdam, director de operă din Italia, din Germania, din Elveția, din Țara Galilor și pe directorul celebrei reviste Opera Magazine din Londra, o revistă care este biblia presei de specialitate. O ediție la care s-au înscris 150 de artiști, cam din toate colțurile globului.


Vor cânta în trei etape și vor cânta o singură arie. Credeți că este suficient să își etaleze calitățile vocale și artistice?

Cred că da. Juriul își poate face o impresie corectă asupra posibilităților vocale ale candidaților. Sistemul a funcționat și anii trecuți.


Vă rog să le spuneți ascultătorilor valoarea primelor trei premii.

Premiul întâi este 6.000 de euro, premiul doi este 3.000 și premiul trei 1.500. Aș îndrăzni să spun că nu acesta ar fi principalul câștig al unui cântăreț care devine laureat al concursului nostru, ci reușește să cânte în fața unui juriu, care, așa cum spuneam este alcătuit din conducătorii unor teatre lirice și acest lucru practic este o ocazie cu care foarte greu s-ar mai putea întâlni în viață, altfel. Acești directori pot acorda premii constând în contracte și au făcut asta și la edițiile trecute.


Ați ales ca gazdă Sala Radio? De ce nu se mai ține la Operă acest concurs?

În primul rând, Sala Radio este o locație minunată. Este răcoare, este o sală mare, este o sală luminoasă, încăpătoare și credem că se va desfășura foarte bine acolo din motive administrative și organizatorice. Și ne bucurăm foarte mult de altfel, Radio România, este partener tradițional al acestui concurs, un partener care ni s-a alăturat nouă încă de la prima ediție, ne-a putut ajuta să ne ofere această soluție, de a evolua în deplasare.


Interviu realizat de Jeanine Costache