Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Leontina Văduva

Publicat: miercuri, 10 August 2016 , ora 8.57

Leontina Văduva – artista care a onorat arta lirică  românească oferind minunate seri de operă în mari teatre de operă din Statele Unite ale Americii și din Europa – se va afla în perioada 11 – 19 august 2016 la Tescani unde va susține un Masterclass de Artă Vocală. Leontina Văduva ne-a vorbit despre acest eveniment derulat în cadrul întâlnirilor internaționale George Enescu de la Tescani.


Bine ați revenit în România, mai precis la Tescani - locul unde Enescu și-a definitivat capodopera lirică „Oedip”. Ce înseamnă pentru dumneavoastră aceste întâlniri cu tânăra generație de artiști lirici.

Este un moment deosebit pentru mine. În primul rând trebuie să mulțumesc conducerii Muzeului Enescu și al acestui sit extraordinar de la Tescani pentru că ne-au susținut în organizarea acestor cursuri care, de-acum cred, că se vor face în fiecare an. Este un loc splendid care inspiră și care îi ajută pe tinerii interpreți să se impregneze de sufletul maestrului. În felul acesta, vor încerca să redea, muzica lui Enescu, cu cât mai multă acuitate și de altfel acesta este și scopul prezenței mele, al Alinei Pavalache și al regizoarei Anda Tăbăcaru: să le insuflăm tinerilor plăcerea de a lucra în amănunțime un text muzical și un text literar, deci să îmbinăm aceste două lucruri și să-i ajutăm să se perfecționeze în limbajul artistic.


În ce perioadă se va desfășura?

Primul masterclass va fi din 11 august până în 19, iar al doilea se va petrece cu Viorica Cortez din 19 până în 27. Sunt două serii de master. Este al meu și al mezzosopranei Viorica Cortez. Deci două experiențe de scenă, două perioade diferite de carieră (pentru că dânsa este puțin mai în vârstă decât mine) și două concepții ușor diferite, dar care converg în dorința de a reda cât mai bine arta cântului și a-i ajuta să găsească cheile succesului.


Aveți idee despre numărul participanților? Câți s-au înscris?

Anul acesta, la masterul meu vor fi cam 15 persoane. În general mai mulți de 10 cursanți nu iau, dar atâta m-au rugat și atâta au institat, încât le-am spus să vină, chiar și asistând numai la cursurile celorlalți pot să învețe nespus de multe lucruri. Deci, avem 15 cursanți, veniți și din Franța și din România. Majoritatea sunt din România, în orice caz.


Să le spunem ascultătorilor că prin acest masterclass sărbătoriți și 30 de ani de carieră.

Da, așa este. Anul acesta am avut bucuria, fiind invitată la mai multe manifestări, în care  am fost sărbătorită. Mihai Stan, de la Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură s-a ocupat de realizarea evenimentelor pe tot parcursului anului și într-adevăr sunt foarte mulțumită pentru că pedagogia cântului este o parte din activitatea mea. Deci, în ultimii ani m-am dedicat mai mult acestui lucru și sunt foarte încântată s-o fac și o fac cu pasiune. Mi-am descoperit de altfel, o nouă pasiune.


O aveți colaboratoare pe pianista Alina Pavalache?

Da, cu care am fost colegă la Conservator la Iași. În primii trei ani de Conservator am fost colege și ne-am împrietenit, iar apoi, după ani, ne-am găsit la Paris și așa a început colaborarea noastră.


Așa cum ați spus și cum cititm de pe afiș, de altfel, acest masterclass se finalizează cu un spectacol regizat de Anda Tăbăcaru, inspirat de muzica vocală a lui George Enescu.

Da și muzică franceză în general, deci nu se va lucra numai pe repertoriul enescian, se va lucra și pe repertoriul francez. Îi vom învăța cum să abordeze acest gen și cum să cânte în limba franceză, corecțiile necesare pentru a cânta în limba franceză, pentru că vorbirea și cântarea sunt două lucruri diferite.  Vom încerca să-i facem pe cursanți să înțelegeagă cum se pronunță în cânt limba franceză într-un repertoriu de lieduri franceze.


Spuneați că în ultimii ani v-ați descoperit o nouă latură a pedagogiei vocale. Care este sfatul cel mai important pe care îl dați tinerilor?

Răbdarea. Trebuie să aibe răbdare, pentru că între a înțelege și a face este o mare distanță care trebuie umplută cu multă voință și cu multă muncă. În cânt, corpul trebuie să răspundă comenzilor creierului și lucrul acesta se achiziționează în timp. Trebuie exercițiu, la fel ca la un sportiv. Prin exercițiu, se instalează aceste reflexe și reușești să te comporți cum trebuie în timpul unui spectacol,  pentru că acolo, din cauza emoțiilor, unele senzații se pierd. Și atunci, pentru a le suplini trebuie lucrat mult, ca să poți să faci față onorabil, și să nu mai ai grija tehnicii în timpul cântatului în fața publicului.


Leontina Văduva vă mulțumesc, vă urez succes și să descoperiți tineri minunați.  

Mulțumim din suflet. În orice caz, în România sunt voci extraordinar de frumoase, de fapt una dintre fete, care a participat anul trecut, Ramona Păun a câștigat deja două concursuri internaționale în Franța și sunt foarte mândră de evoluția ei și nu numai a ei. Sunt mulți care vin și înțeleg mult din ceea ce le spunem. Urez noii generații mult succes și să aibă puterea de muncă și voința necesară să se realizeze.


Interviu realizat de Jeanine Costache