Arhivă : Interviuri Înapoi

Masterclass 'Enescu Experience', ediția a doua, la Mihăileni - Interviu cu doamna Mihaela Tomescu

Publicat: vineri, 8 Iulie 2016 , ora 12.52

În perioada 10-16 iulie 2016 la Casa Enescu din Mihăileni, în județul Botoșani, vor avea loc Cursuri de excelență pentru vioară și violă oferite de violonistul Alexandru Tomescu și violistul Ladislau Cristian Andris pentru tineri violoniști și violiști din comunitățile românești. Detalii despre eveniment am aflat de la Mihaela Tomescu, președintele Fundației 'Remember Enescu':


Doamnă Mihaela Tomescu, în perioada 10-16 iulie va avea loc la Mihăileni un masterclass "Enescu Experience", ediția a doua. Despre ce este vorba?

Este vorba despre un proiect foarte frumos, proiect realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și anume Departamentul pentru Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Acest proiect a început anul trecut, cu Masterclassul de la Bran, și iată continuă, cu forțe noi, și anul acesta la Mihăileni. Ne regăsim, în sfârșit, la Mihăileni. Aceasta a fost, de fapt, și ideea de la bun început, dar sigur că trebuiau făcute niște pregătiri la Mihăileni, acolo unde este casa mamei maestrului George Enescu.

Cursul este prezidat de violonistul Alexandru Tomescu și iată că anul acesta avem și o secțiune nouă, o secțiune de violă, alături de cea de vioară care a fost de la bun început cea mai importantă. Secțiunea de violă va fi coordonată de violistul Cristian Andriș. Ne bucurăm de aceste prezențe ale acestor soliști de preț, muzicieni minunați pentru a coordona activitatea celor 12 bursieri care au fost admiși la cursul de măiestrie. Este vorba de 9 violoniști și 3 violiști, toți din comunitățile românești. La aceștia se adaugă încă trei violiști din România, care au dorit foarte mult să participe și pe care îi considerăm invitați și sunt bineveniți. Ne bucurăm de această dorință a lor de a se perfecționa. Nu în ultimul rând, la cursurile de măiestrie de la Mihăileni vor participa și tineri din Mihăileni și din Botoșani. Iată, o deschidere foarte mare, importantă și frumoasă oferită acestor tineri care pot fi și copii, elevi, studenți din această zonă, care doresc să studieze muzica, doresc să asculte, să învețe și, de ce nu, să avanseze și să aprofundeze niște cunoștințe muzicale. Deci, deschiderea este mult mai largă decât anul trecut, este foarte frumoasă și oferită într-o zonă mirifică, aceea a localității Mihăileni.

Programul de curs cuprinde o lucrare a maestrului George Enescu pentru toți cursanții și încă două alte lucrări la alegere din creația instrumentală universală.

De ce vor mai beneficia acești tineri bursieri? În afară de studiul creației maestrului George Enescu, cizelarea lucrărilor cu care s-au înscris și, sigur, perfecționarea lucrărilor din literatura universală, vor mai avea la dispoziție studiul individual și în grup cu un pedagog psiholog pentru dezvoltarea personalității artistice. Asta înseamnă, în principal, controlul emoțiilor, concentrarea și atitudinea scenică. Apoi, un alt studiu în grup, oferit de un alt lector din cadrul cursului nostru, va fi legat de tehnici de creare și promovare a brand-ului personal. Asta înseamnă că acești tineri vor învăța puțin câte puțin să-și creeze o linie ascendentă în viața lor artistică, să înțeleagă și după aceea să facă primii pași fiind sfătuiți de lectorul nostru cum să-și construiască în timp o carieră. Mă gândesc că este foarte important pentru tinerii de orice vârstă, fie ei elevi sau studenți. De fapt, la acest curs sunt admiși tineri până la 30 de ani și sigur că pot fi admise și excepții.

Gala acestui curs de măiestrie va avea loc sâmbătă, 16 iulie, la Casa de cultură din Mihăileni. Este prevăzută o variantă de concert și la conacul faimos din această localitate sau cea mai frumoasă variantă ar fi în fața casei mamei maestrului George Enescu - depinde cum va fi vremea. Dar, în orice caz, în data de 16 iulie va fi această gală care va oferi tuturor celor care au timp și plăcere și dorința de a cunoaște tinere talente să participe la un concert frumos. Îi așteptăm cu multă, multă plăcere și cu mult drag!

Interviu realizat de Radu Mihalache