ACUM:
19.00
Music box
Noutățile discografice din zona clasic, jazz&more.
Urmează: 20.00 Armonii preclasice O oază de liniște și echilibru.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ionuț Petre Munteanu, directorul ICR Praga

Publicat: vineri, 10 Iunie 2016 , ora 10.48

Institutul Cultural Român de la Praga susține participarea tânărului violoncelist român Cornelius Zirbo în cadrul Concursului Internațional "Concertino Praga". El va susține recitaluri în cadrul seriei de cinci concerte organizate sub umbrela Festivalului Boemiei de Sud, între 13 și 17 iunie 2017, în mai multe castele din sudul Boemiei, după cum urmează: Èeskę Krumlov, Bechynì, Tűeboò, ZU© Jindűichùv Hradec, Jindűichùv Hradec.
Ionuț-Petre Munteanu, directorul ICR Praga, a vorbit despre această serie, dar și despre proiectele instituției din această vară:


Concursul Internațional "Concertino Praga" are o istorie de 50 de ani - prima ediție având loc în 1966 - și e una dintre cele mai prestigioase evenimente de muzică clasică adresată tinerilor cu vârsta până în 18 ani.

Pentru ediția din acest an au fost transmise 29 de înregistrări de la 9 radiodifuziuni - Bulgaria, Cehia, Germania, Letonia, Canada, România, Ucraina, Slovacia și Rusia. Radio România a participat cu trei tineri muzicieni, din care doi au devenit laureați ai concursului - Cornelius Zirbo, cu premiul a II-lea la categoria violoncel și Mălina Ciobanu, cu menține la categoria vioară.

Cornelius Zirbo va concerta aici, va susține o serie întreagă de concerte începând cu cel de la Sala Filarmonicii Cehe din Praga, după care va avea un periplu prin Republica Cehă.


Ce pregătește Institutul Cultural Român de la Praga pentru următoarea perioadă din punct de vedere muzical?

Ce pot să vă spun este că la Praga avem în jur de 6-7 evenimente pe an, care sunt strict pe muzică clasică. Am avut anul acesta un concert al Cvartetului Arcadia la Academia de Muzică; sprijinul pe care l-am acordat pianistei Angela Drăghicescu la Prague Spring... Iar acum, în următoarea perioadă, avem două concerte. După cum știți, Institutul Cultural Român de la Praga încearcă să acopere și activități culturale din Republica Slovacă. La Bratislava, la ceremonia de galo organizată cu ocazia preluării președinției Consiliului Europei de către Slovacia, Voices of Europe, vor lua parte artiști din toate cele 28 de țări membre ale UE, cu 28 de cântece specifice fiecărei țări, în 24 de limbi. Din România vor participa baritonul Mircea Cristian Ruja și soprana Daniela Caraman, care vor interpreta melodii specifice României, concertul fiind transmis în direct de către Televiziunea Națională Slovacă. Asta va fi pe data de 2 iulie, iar la toamnă, avem în parteneriat cu Ambasada SUA și cu Ambasada României în Republica Cehă, un concert extraordinar al pianiste române Angela Drăghicescu și a violonistului american Jacob Adams, tot la Rudolfinum, sărbătorind 136 de ani de relații diplomatice bilaterale și 5 ani de la Declarația comună privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI între România și Statele Unite.

Interviu realizat de Lucian Haralambie