ACUM:
15.20
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Concertele roz (R)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Cristian Măcelaru - dirijorul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: miercuri, 8 Iunie 2016 , ora 12.21

Vineri, 10 iunie 2016, Orchestra Națională Radio va fi condusă de Cristian Măcelaru, dirijor în rezidență al Orchestrei Simfonice din Philadelphia. Programul serii va fi alcătuit din Concertul op. 77 în re major pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms, cu Ioana Cristina Goicea - solistă, și poemul simfonic "Așa grăit-a Zarathustra" de Richard Strauss. Invitația la concert este adresată chiar de Cristian Măcelaru:


Muzica lui Strauss a prezentat culminarea culturii muzicii clasice în secolul XX. Deși a fost la începutul secolului XX, a avut un impact atât de mare pentru lumea muzicii clasice, încât a rămas în totalitate o capodoperă pentru muzica clasică. Ceea ce cântăm noi, "Așa grăit-a Zarathustra", este o piesă nu numai filosofică, cât și o piesă care arată toate părțile capodoperei lui Strauss. Sunt momente de o intimitate pură și atât de frumoasă, în același timp sunt momente de brutalitate și de ieșit din comun, într-un fel, care arată lumile foarte diferite ale lui Strauss.

În prima parte avem Concertul pentru vioară de Brahms, cu Ioana Goicea, care este în același timp poate capodopera concertelor pentru vioară din secolul XIX. Johannes Brahms a fost un compozitor care s-a dezvoltat mai târziu în viață. Nu numai că s-a dezvoltat târziu, dar el și-a luat foarte mult timp ca să poată să devină un compozitor matur. Asta se vede foarte mult în felul în care lucrează frazele muzicale, foarte similar cu Beethoven. Compune frazele muzicale cu mai mult "lucru" decât inspirație directă. Pe când Strauss e foarte similar cu Mozart. Amândoi, de la o vârstă fragedă deja au știut să scrie ceva care nu a trebuit să fie schimbat. Deci, a fost o inspirație divină, pe când Brahms și Beethoven reprezintă munca noastră de zi cu zi, a tuturor oamenilor.

Vă invit la concert să ascultați aceste două lucrări mari - una de la sfârșitul secolului XIX, una de la începutul secolului XX - în interpretarea Orchestrei Naționale Radio, cu Ioana Goicea la vioară, iar eu sunt Cristian Măcelaru!


Evenimentul începe la ora 19:00, iar prima parte poate fi ascultată în transmisiune directă la Radio România Muzical.

Declarație preluată de Lucian Haralambie