Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Peste 300 de muzicieni s-au înscris la ediția din 2016 a Concursului Internațional 'George Enescu'

Publicat: marți, 7 Iunie 2016 , ora 16.20

317 tineri artiști s-au înscris la ediția din 2016 a Concursului Internațional "George Enescu", cu aproape 40% mai mult decât la ediția din 2014. Înscrierile s-au încheiat pe 1 iunie, iar în perioada următoare juriile vor face preselecția pentru a stabili lista finală a concurenților care se vor prezenta la etapele Concursului Enescu din septembrie 2016.
Mihai Constantinescu, directorul executiv al competiției, a oferit detalii suplimetare despre această primă etapă.


135 de candidați sunt la vioară, 86 sunt la violoncel, 62 sunt la pian iar restul până la 317 reprezintă lucrările pe care le-am primit pentru compoziție. Practic, am numărat lucrările nu și concurenții pentru că pentru aceștia există un sistem mai special de secretizare, în sensul că ei au trimis plicuri cu moto-ul pe plic și s-ar putea chiar unii dintre ei să aibă două lucrări.


Care sunt țările care vor fi reprezentate la acest concurs?

Sunt 48 de țări - iarăși un record. Printre țările care sunt mai speciale ar fi Afganistan, Argentina, Australia, Brazilia, Canada… foarte mulți concurenți din Coreea, Croația, Ecuador, Iran, Kazahstan, Macedonia, Mexic, Noua Zeelandă, Hong Kong, Taiwan, Tunisia, Venezuela… sunt țările, să zic așa, puțin mai exotice. Și, evident, toate țările europene.
Din punct de vedere al organizării, vă dați seama că sunt cu aproape 100 de concurenți mai mult decât în ediția din 2014, ceea ce este foarte mult pentru un concurs internațional. E foarte bine că am făcut și această preselecție, pentru că va fi o preselecție între 15 și 30 iunie, preselecție pe care o vor face toți membrii juriilor. O să le prezentăm link-uri, video-uri cu acești concurenți înscriși și în urma preselecției vor rămâne50 de candidați plus concurenții care au aplicat și sunt câștigători ai unor concursuri internaționale sau semifinaliști ai Concursului "George Enescu" din edițiile trecute.
Este o mare realizare pentru festival că am ajuns la această cifră-record și acest lucru dovedește că am făcut un lucru foarte bun despărțind concursul de festival. Am făcut un lucru foarte bun că am oferit tinerilor posibilitatea să evolueze pe scena Ateneului Român împreună cu Filarmonica "George Enescu", în compania unor dirijori de renume și, în plus, avem și această posibilitate de transmisie pe internet a concertelor, începând din etapa a II-a, și pe Medici TV a întregului concurs.
După cum ați văzut, și programul este mai diversificat față de ultima ediție, în sensul că avem și șase recitaluri ale participanților din edițiile trecute. E vorba de trei recitaluri ale câștigătorilor ediției trecute și trei recitaluri ale câte unui membru al juriului fiecărei secțiuni de concurs. Deci, încercăm să facem un concurs la nivelul marilor concursuri internaționale. Biletele s-au pus în vânzare; pot fi accesate prin eventim.

Prin ceea ce vom prezenta vom satisface absolut toate gusturile și toate pretențiile pe care le pot ridica spectatorii și o să dovedim că, într-adevăr, Concursul "George Enescu" a redevenit ceea ce a fost în anii în care laureați au fost Radu Lupu, Dan Grigore, Gabriel Amiraș, toată pleiada de cântăreți - Ștefan și Valentin Gheorghiu, Silvia Marcovici și toți acești mari muzicieni de astăzi.

Interviu realizat de Lucian Haralambie