ACUM:
22.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Sabin Păutza este un bun cunoscător al sufletului copilului' - Voicu Popescu despre concertul Corului de Copii și al Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: marți, 31 Mai 2016 , ora 14.46

Miercuri, 1 iunie 2016, în Studioul "Mihail Jora", va avea loc concertul Orchestrei de Cameră Radio, un eveniment prilejuit de sărbătorirea Zilei Internaționale a Copilului. La pupitru îl veți putea urmări pe Sabin Păutza, cel care va conduce și Corul de Copii Radio, pregătit de Voicu Popescu, iar solistă va fi violonista Maria Marica. Programul de miercuri include lucrări semnate de dirijorul serii, Sabin Păutza, dar și opusuri de Wolfgang Amadeus Mozart, Serghei Prokofiev și Claude Debussy.

Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii, ne-a vorbit despre repertoriul interpretat de cei mici și despre pregătirea ansamblului pentru acest concert care începe la ora 19.00 și poate fi urmărit în FM, pe frecvențele postului nostru, sau online, la adresa romaniamuzical.ro.


Miercuri, Corul de Copii Radio va urca pe scena Studioului "Mihai Jora" pentru un concert în care va evolua alături de Orchestra de Cameră Radio, ambele ansambluri fiind dirijate de Sabin Păutza. Ce a pregătit Corul de Copii Radio pentru această seară?

Am ales din creația compozitorului Sabin Păutza ceva care sigur îl reprezintă, având în vedere că cele două lucrări sunt unele mai de tinerețe ale compozitorului și dirijorului Sabin Păutza și nu vreau să trec peste faptul că și anul trecut am avut bucuria să-i interpretăm o lucrare importantă, și anume "Ofranda copiilor lumii", la Concursul Internațional de la Munchen, acolo unde ne-am întâlnit cu alte nouă formații selectate din întreaga lume. Sabin Păutza este ofertant din punctul acesta de vedere; a cunoscut și cunoaște bine sufletul copilului și a reușit să imagineze scenarii muzicale de o calitate deosebită. Și când spun asta mă gândesc mai ales Suita "Canti profani" pe care o vom interpreta miercuri, sub bagheta compozitorului, și, bineînțeles, o piesă în care cunoștințele de armonie care depășesc granițele obișnuite, o piesă care se adresează în mod egal tuturor sufletelor, o piesă despre pace, o piesă frumoasă, înălțătoare, scrisă cu seve armonice de excepție. Cele două se vor completa reciproc și vor alcătui un program atractiv atât pentru public, cântat cu plăcere de copii și, sunt convins, ascultat cu interes de către publicul din țară și cei care sunt deja înscriși ca să preia concertul nostru - EBU va transmite concertul de Ziua Copilului în eter pentru întreaga Europă.


Copiii au repetat sâmbătă cu maestrul Păutza; ne-am pus de acord cu ultimele detalii. Sigur că ceea ce facem noi este menit să asigure partea tehnică și desfășurarea corectă a partiturii. Compozitorul, dirijorul vine întotdeauna cu elementele lui de precizie, de nuanță. Copiii au experiența lucrului cu alți dirijori. Ce-i drept, este prima dată când colaborăm cu Sabin Păutza ca dirijor și o facem cu mare bucurie pentru că Păutza este, așa cum spuneam mai devreme, un bun cunoscător al sufletului copilului, are o predispoziție ludică, contaminantă și sunt convins că o să iasă și un concert la fel de contaminant.


Ați vorbit deja despre reacțiile lor vizavi de repertoriu. Cum s-au desfășurat repetițiile pentru aceste două lucrări?

Trebuie să recunosc că repetițiile au fost în forță, având în vedere că proiectele Corului de Copii Radio s-au desfășurat până de curând sub alte forme și abia de două săptămâni reușim să repetăm, să ne alocăm timp de repetiție doar pentru acest repertoriu. Este puțin pentru un cor de copii, care are nevoie de o bună relație și siguranță cu partitura și cu spiritul piesei. Deci, am muncit destul de greu pentru că timpul a fost destul de scurt și mai ales că în "Canti profani" este vorba de un discurs muzical destul de evoluat. Polifoniile, eterofoniile, jocurile, scandările, sunetele mai puțin așteptate, mai puțin muzicale poate fac ca limbajul să fie destul de complex și provocator și pentru asta trebuie timp și multă știință.


Invit publicul nostru, al Corului de Copii Radio, să vină la acest concert pentru că aici vor putea urmări și alte fațete ale acestui ansamblu, care, sigur, și-a obișnuit publicul cu anumite tipuri de repertorii. Acum va fi un pic diferit și de aceea cred eu că merită să-i vedem și-n această ipostază, iar prima întâlnire cu compozitorul și dirijorul Sabin Păutza cred eu că va aduce un aer proaspăt în relația noastră cu formațiile cu care în mod obișnuit concertăm. Cred că va fi o seară cu un aer special, mai ales simțind și această solidaritate în jurul evenimentului, în jurul Zilei Internaționale a Copilului, să simțim această solidaritate cu ascultătorii din întreaga Europă, care vor fi cu urechile la noi în seara de miercuri.

Interviu realizat de Lucian Haralambie