Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Tineri muzicieni români în recital la 'St. Martin in the Fields' - Interviu cu pianista Sînziana Mircea

Publicat: luni, 30 Mai 2016 , ora 16.16

Trei interprete române - violonista Ana Popescu-Deutsch și pianistele Sînziana Mircea și Mina Beldimănescu - vor evolua astăzi, 30 mai 2016, în cadrul seriei "Lunchtime concerts" a Bisericii "St. Martin in the Fields" din Londra. În cadrul recitalului va putea fi urmărit și violoncelistul Raphael Lang. Recitalul este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra și propune publicului un program atractiv și divers, cuprinzând nume precum George Enescu, Julian Cochran, Astor Piazzolla și Ioan Dobrinescu. Cu această ocazie, ne-a împărtășit câteva gânduri și așteptări pianista Sînziana Mircea, care nu de mult și-a lansat și primul disc de muzică clasică, la Editura Casa Radio.


Urmează să susțineți la biserica "St. Martin in the Fields" din Londra, un recital în care îi veți avea alături pe alți trei tineri muzicieni: pianista Mina Beldimănescu, violonista Ana Popescu-Deutsch și violoncelistul Raphael Lang. Cum a luat naștere ideea organizării acestui eveniment și, totodată, care este firul care vă leagă pe voi, cei patru protagoniști?

Aș dori să mulțumesc în mod special Institutului Cultural Român din Londra, care a organizat acest concert și care organizează de mulți ani o serie de concerte "St. Martin in the Fields", prin care promovează și tinerii muzicieni români și muzica românească. Acum doi ani am avut onoarea să susțin primul meu concert acolo, un recital, iar acum mă bucur foarte mult să revin alături de prietenii mei, așa cum i-ați prezentat și dumneavoastră, care sunt niște muzicieni extraordinari. Ne-am întâlnit dinainte să ne întoarcem la Londra la studii. Ne știm din România. Ana Popescu-Deutsch este studentă la masterat la Academia de Muzică din Londra; Mina Beldimănescu a absolvit "Guildhall School of Music" la licență, unde sunt și eu studentă la masterat , iar Raphael Lang, un violoncelist minunat, și el absolvent la Royal Academy of Music. Cu toții ne-am gândit să alegem un repertoriu cât mai atractiv pentru pulicul din Londra și să-l prezentăm sub egida ICR. Programul va începe cu o lucrare solo - Enescu, "Preludiu în stil vechi". Mi-am dorit să încep acest concert cu cel mai mare compozitor al nostrum. Apoi voi prezenta o lucrare în premieră la Londra, "Dansul românesc" de Julian Cochran, un compozitor australian tânăr, care este inspirat de muzica românească. Va urma "Serenade lointaine" de Enescu, o piesă în trio, apoi o piesă extraordinară, "Masquerade-Variations" de Ioan Dobrinescu, un compozitor la care țin foarte mult și care ne-a dedicat această lucrare, în variantă de trio. Va fi de asemenea o premieră și abia așteptăm să cântăm "Mocirița cu trifoi" transformată în bolero, în tango, iar recitalul se va încheia cu spectaculoasele "Anotimpuri" de Piazzolla.


În urmă cu puțin timp s-a lansat primul CD semnat Sînziana Mircea. Ce înseamnă un asemenea pas pentru dumneavoastră și pentru cariera unui tânăr interpret, în general?

Acesta este un miracol pentru mine, un vis la care nici nu îndrăzneam să sper atât de repede și toate mulțumirile mele merg către Radio România, către Radio România Muzical și Editura Casa Radio, care a făcut acest miracol posibil. Iar acum, faptul că pot să lansez acum în Anglia, la Catedrala "St. Martin in the Fields", titlul cd-ului fiind "Nihil sine Deo-Nimic fără Dumnezeu", cred că nu este o coincidență, este așa cum am spus și voi spune, un miracol pentru mine și mulțumesc din suflet Radio România pentru tot ce a făcut până acum și pentru tot sprijinul pe care îl acordă tinerilor.
Interviu realizat de Ana Diaconu