ACUM:
15.20
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Concertele roz (R)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Matei Varga - recital și concert la Sala Radio

Publicat: luni, 30 Mai 2016 , ora 12.34

Pianistul Matei Varga va urca de două ori săptămâna aceasta pe scena Sălii Radio, prima dată marți, 31 mai 2016, pentru a susține un recital cu program integral Beethoven. Sonatele nr. 30, 31 și 32 sunt lucrările alese pentru această întâlnire cu publicul. Urmează concertul de vineri, 3 iunie, în care Matei Varga va fi solistul Orchestrei Naționale Radio, ansamblu dirijat de Gabriel Bebeșelea. Aici vorbim de o seară 100% Brahms, în care vor fi interpretate Concertul nr. 1 op.15 în re minor pentru pian și orchestră și Simfonia a IV-a op. 98 în mi minor. Pianistul ne-a vorbit în cadrul rubricii "Interviul Zilei" despre cele două întâlniri cu publicul din Studioul "Mihail Jora".


Ai propus, de-a lungul acestei luni, alte două recitaluri 100% Beethoven în România. Ce mesaj ai pentru cei care vor fi la Sala Radio mâine?

În primul și-n primul rând mesajul meu este "Veniți!". În al doilea rând, este un privilegiu de fiecare dată când pot prezenta acest program. Așa cum am spus deja publicului de la Cluj și de la Pitești, este o piatră de încercare pentru orice pianist și cred că este un ritual prin care cu toții ar trebui să trecem la un moment dat. Unii aleg să meargă acolo ceva mai devreme, cum e cazul meu, alții poate ceva mai târziu. Sigur că timpul ajută și, sper eu, chiar aceste două recitaluri pe care le-am avut în celelalte orașe în această lună mă vor ajuta ca a treia versiune să fie încă mai bună. Dar, cu siguranță, peste un an, doi, cinci, zece, dacă vom fi cu toții sănătoși și voi fi invitat să prezint din nou acest program, probabil va suna diferit și va fi altfel, însă cred sincer și cu tot sufletul în faptul că aceste capodopere trebuie explorate cât mai curând cu putință. Realmente, mă simt privilegiat că pot s-o fac și că pot să o fac alături de publicul cu care am crescut și cu care m-am dezvoltat ca artist. Și la Sala Radio unde, de ce să nu amintesc, a avut loc debutul meu profesional, acum nici nu mai spunem câți ani! Dar, oricum, este locul pe care-l consider începutul meu pe scenă.


Și, după recitalul de mâine, urmează un concert la Sala Radio, de această dată cu Orchestra Națională Radio. Pentru această întâlnire cu publicul ai ales Brahms. De ce?

Pentru că este un concert pe care-l iubesc enorm și care pentru mine înseamnă foarte mult. Este un concert cu care am câștigat multe premii în urmă cu mai mulți ani și pe care, din nou, îl revizitez cu dorința de a găsi în el mult mai multe și mult mai profunde lucruri decât am găsit înainte. Sper că am reușit lucrul acesta, cel puțin pentru momentul de față. Oricum, este o lucrare monumentală și este un concert pe care cred că nimeni nu-l poate asculta de prea multe ori.


Aș vrea foarte mult să-mi fiți alături marți, 31 mai, la recitalul Beethoven și, de asemenea, alături de Orchestra Națională Radio și de maestrul Gabriel Bebeșelea vineri, 3 iunie, când vom cânta împreună Concertul în re minor de Brahms. Sper să-mi puteți fi alături în sală, pentru că nimic nu se compară cu acel fluid emoțional care se stabilește între cei de pe scenă și cei din public atunci când se întâmplă live. Dar dacă nu, sper să ne fiți alături, de asemenea, la radio și să ascultați aceste două evenimente, care sunt pentru mine un real privilegiu și o bucurie de a mă regăsi din nou față în față cu un public pe care-l iubesc enorm și sper că știți acest lucru.

Interviu realizat de Lucian Haralambie