ACUM:
22.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Cvartetul Arcadia concertează în cadrul Festivalului EuroArt

Publicat: luni, 18 Aprilie 2016 , ora 13.11
Cvartetul Arcadia va evolua marți, 19 aprilie 2016, pe scena Festivalului Internațional de Muzică de Cameră EuroArt, organizat la Praga. Seria promovează muzica de cameră și tinerele talente prin intermediul unei serii de concerte susținute lunar în perioada septembrie 2015 - iunie 2016, la care publicul meloman este invitat în faimosul edificiu al Palatului Liechtenstein. Viziunea EuroArt este de a continua dezvoltarea festivalului ca forum pentru dialog muzical și schimburi interculturale, acoperind un repertoriu de muzică de cameră din întreaga lume. Violonistul Răsvan Dumitru a vorbit despre această prezență în Capitala Republicii Cehe în cadrul rubricii "Interviul Zilei".


Mâine veți concerta în cadul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră EuroArt. Cum a venit această invitație?

Această invitație a venit din partea domnului Josef Kekula, organizatorul acestui festival, cu care încercăm de altfel de aproximativ patru ani să programăm un concert și ne-a fost foarte greu și din cauza programului nostru, și din cauza datelor propuse de festival, care nu s-au potrivit până acum cu agenda noastră. Ne bucurăm că, în sfârșit, reușim să participăm la acest festival important.

Vom avea un program variat; vom începe cu un cvartet de Joseph Haydn - op.1 nr.1 în Si bemol major, "Vânătoarea", apoi vom cânta tot primul cvartet compus de Beethoven, dar care poartă numărul 3 - Cvartetul nr.3 op.18. După aceea vom interpreta patru bagatele scrise de Răzvan Metea, care este un compozitor din Cluj, foarte bun prieten cu noi, care ne-a fost de altfel și profesor pe vremea când eram studenți. Este chiar a doua colaborare; ne-a plăcut foarte mult modul în care am colaborat. Ne-a oferit cu mare bucurie aceste patru bagatele pe care le-a compus pe vremea când era student. Vom încheia concertul cu Cvartetul nr.4 de Bela Bartok.


Cum arată agenda Cvartetului Arcadia după această prezență de la Praga?

După Praga vom merge să concertăm la Iași, pentru prima dată; vom avea un concert în aula Bibliotecii Centrale Universitare. Apoi, săptămâna viitoare, vom avea un concert la Sighișoara, organizat de Festivalul "Academia Sighișoara". Și luna mai va fi o una destul de aglomerată. Vom veni la București pe data de 17 mai pentru un concert la Centrul Național de Artă "Tinerimea română", sub care activăm deja de un an și ne bucurăm foarte mult de această colaborare. Apoi urmează un concert la Saarbrucken, la Universitatea de Muzică și apoi în Festivalul Internațional "Grafenegg" din Austria.

Interviu realizat de Lucian Haralambie