Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. ArgEnTango - turneul 'Piazzolla, o poveste autentică'

Publicat: luni, 11 Aprilie 2016 , ora 14.25
ArgEnTango - un proiect unic în România - va parcurge 10 orașe ale țării între 15 aprilie și 9 mai 2016 pentru a prezenta în cel mai autentic mod cu putință muzica lui Astor Piazzolla. Pentru acest turneu, binecunoscuta cîntăreață Analia Selis abordează un nou stil de interpretare, pe care l-a deprins în urma unei călătorii la Buenos Aires unde a cunoscut-o pe Amelita Baltar, cea care a fost iubita și cântăreața favorită a lui Piazzolla, fiind cunoscută sub numele de "Vocea lui Piazzolla". Ceea ce nu puteau artiștii să găsească în România era un interpret la bandoneon, pe care l-au invitat din Argentina. Este vorba despre Omar Massa, venit special pentru acest proiect, care, la rândul său, s-a întâlnit recent cu fiul lui Piazzolla, Daniel și a cântat chiar pe instrumentul celebrului compozitor. Turneul "Piazzolla, o poveste autentică" are în centru, așadar, o puternică tripletă argentiniană formată din Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) și Omar Massa (bandoneon), cărora li se alătură doi muzicieni români de imensă valoare, Răzvan Suma (violoncel) și Rafael Butaru (vioară). Aranjamentele sunt făcute de Mariano Castro special pentru acest proiect, despre care ne vorbește violoncelistul Răzvan Suma.


Începând de vineri susții un nou turneu alături de soția ta, Analia, și încă trei muzicieni. Despre ce e vorba?

Este vorba de proiectul ArgEnTango și este vorba de trei piloni argentinieni - Analia Selis, Mariano Castro și, marea surpriză bandoneonistică, Omar Massa, din Argentina. Apoi, la această tripletă se adaugă un violoncel, care practic într-o orchestră de tango ar fi trebuit să fie contrabas. Dar nu e că nu avem contrabasiști foarte buni, pur și simplu eu sunt îndrăgostit de tango și vreau să cânt… și-atunci am o parte care este foarte asemănătoare cu o partitură de contrabas; bineînțeles există și partea solo, pe care violoncelul poate s-o facă, iar contrabasul, cu siguranță, nu poate s-o facă. Și… un violonist, care pe mine mă surprinde din ce în ce mai tare, Rafael Butaru - este concertmaistru la Operă și concertmaistru al Orchestrei Române de Tineret -, o surpriză extraordinară, care vine cu un stil extraordinar de tangero, cum i se spune în vocabularul dansatorilor de tango.

Faptul că avem acești trei argentinieni în grup este foarte important, pentru că stilul de tango este un stil aparte. Bineînțeles, partituri de tango putem găsi oriunde, dar nu avem tradiția de a interpreta tango, mai ales tradiția de a interpreta Piazzola. Piazzolla este un compozitor care a fost extrem de contestat în timpul vieții sale de către tradiționaliștii tangoului. I se spunea "ucigătorul de tango"… și nu legat de calitatea cântatului - era un bandoneonist extraordinar, poate cel mai bun bandoneonist care a existat până la el -, ci pentru stilul de tango de la care el a pornit și s-a îndepărtat destul de mult, de la tangoul tradițional.

Noi îl avem pe Omar Massa, care este un protejat al familiei Piazzolla; îl avem pe Mariano Castro, care nominalizat de două ori pentru premiul Grammy cu repertoriul de tangou. E adevărat, este un alt tip de tangou, un tango chill-out… și Analia, care este argentiniancă și-i curge tango prin sânge. Eu deja sunt adoptat pe jumătate de către Argentina, așa că doar pe Rafael Butaru trebuie să-l mai infectăm puțin cu acest virus argentinian.


Unde vor avea loc toate recitalurile?

Pe 15 aprilie, adică vineri, cântăm la Pitești. Este un concert organizat de Filarmonică. Din păcate, sala filarmonicii încă nu este finalizată - acolo trebuia să cântăm - și vom cânta la Sala mare a Primăriei. Toate concertele sunt la ora 19.00, în afară de două dintre ele pe care le voi anunța. Pe data de 16 aprilie mergem la Târgu Mureș, la Palatul Culturii. Pe data de 17 aprilie - la Deva. La Timișoara vom cânta în aer liber într-un concert organizat de Filarmonică în Festivalul "Timișoara muzicală". Pe 30 aprilie, de Paști, vom cânta la Castelul Peleș, la ora 16.00. La Sala Radio - pe data de 4 mai, la ora 19.00. Filarmonica din Brașov - pe 6 mai. Teatrelli, tot în București - la ora 20.00, pe data de 7 mai, adică de ziua mea; vom sărbători ziua mea pe scenă. Apoi, pe 8 mai - la Dumbrăveni și pe data de 9 mai, la Bistrița, la Sala Sinagoga.

Vă așteptăm cu foarte mult drag, în ritm de tango, la o poveste autentică pe muzică de Piazzolla!

Interviu realizat de Lucian Haralambie