ACUM:
15.20
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Concertele roz (R)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Lucian Velciu - solistul Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: miercuri, 2 Martie 2016 , ora 10.45
Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Cristian Brâncuși, vă propune miercuri, 2 martie 2016, un nou concert dedicat exclusiv muzicii lui Mozart. De la ora 19.00 puteți asculta la Sala Radio Casațiunea nr.1 în Sol major, Concertul nr. 20 în re minor pentru pian și orchestră și Simfonia nr.36 "Linz". Solistul serii este pianistul Lucian Velciu, cel care ne-a vorbit despre reîntâlnirea cu muzicienii amintiți.


E o colaborare de foarte lungă durată și cu maestrul Cristian Brâncuși și cu Orchestra de Cameră Radio. Cum decurge dialogul cu ei?

Într-adevăr, este de lungă durată! Probabil, gândesc că este de lungă durată fiindcă ei au fost suficient de puternici încât să mă suporte, singurii de altfel care m-au suportat de-atâta vreme și pare-se că este o colaborare de bun augur. Datează de ceva vreme, nici nu mai știu de când, însă pare-se că au fost din ce în ce mai reușite colaborările, zic eu fără modestie în suflet și în glas, și, iată-ne din nou pe scena Sălii Radio cu un concert de Mozart, de această dată. Este un compozitor pe care l-am ferit până acum, de ce să nu recunosc, nu de teamă, ci poate gândind așa din nou, cu falsă modestie, că trebuie oareșce maturitate pentru el, deoarece - cred eu și simt lucrul acesta - pare destul de simplu la prima vedere, dar nu-i! Îndărătul muzicii, al notelor, mesajul este subtil și sublim totodată. Mie-mi place; eu sunt înnebunit după concertul acesta. Îmi face plăcere de fiecare dată când îl cânt. L-am ascultat de foarte multe ori, în foarte multe variante și iată-mă acum cu varianta proprie, sperăm, Doamne ajută!, de bun augur.


Ce urmează după concertul din această seară?

Mu știu exact. Nu mi-am făcut un plan. Mi-ar plăcea foarte mult Rahmaninov și, dacă mă întrebați, ca o "nebunie", cred că ar fi Concertul în Fa de Gershwin.


De ce acest concert?

Este altceva. Este un lucru pe care nu l-am încercat până acum și sunt adeptul lucrurilor noi. De data aceasta pentru mine, pentru că el a fost cântat și răscântat în foarte multe variante. Mi-ar plăcea să-i dau o variată jazzistică. Am ascultat un trio - Marcus Trio - și e senzațional! Nu o să-l facem cu trio, dar va fi probabil varianta clasică - pian și orchestră. Să vedem dac-om putea!

Veniți! Veniți! Veniți! Vă așteptăm. O să fim mai buni, mai frumoși și mai redutabili ca dățile trecute.

Interviu realizat de Lucian Haralambie