ACUM:
22.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Alte două concerte conduse de Christian Badea la Filarmonica 'George Enescu'

Publicat: marți, 9 Februarie 2016 , ora 12.05

Christian Badea va reveni la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu" din Capitală joi și vineri, 11 și 12 februarie 2016, pentru alte două concerte din cadrul stagiunii 2015-2016. Despre programul acestor manifestări, dirijorul Christian Badea a mărturisit:


Reveniți în fața ansamblului pentru a doua săptămână consecutiv; de această dată cu un program integral Robert Schumann. De ce muzica acestui compozitor?

Muzica… în primul rând pentru că e o muzică excepțional de frumoasă, de importantă. Este poate cel mai important compozitor romantic german și, din păcate, nu se face atât de des cât ar trebui să se facă. Și, ne-am gândit că după săptămâna trecută, când a fost un program puțin mai mozaicat, dar care se pare că a plăcut foarte mult publicului - cu Ceaikovski, Liszt și Mozart -, să facem un program care are o unitate prin faptul că este Schumann și, de asemenea, prin faptul că este în același stil. Deci, facem Uvertura Manfred - un fel de tone poem - și Simfonia "Renana", care este poate cea mai optimistă simfonie a lui Schumann din ciclul de patru simfonii. Avem un invitat, un celist foarte, foarte talentat, german, Gabriel Schwabe, pentru concertul de violoncel. Eu încă n-am colaborat cu el, acum ne întâlnim, însă eu îl cunosc ca muzician, l-am mai auzit. Cred că o să fie foarte plăcut.

La Filarmonică vin de mai multă vreme și am ajuns la o situație în care ne cunoaștem foarte bine, știm unde trebuie lucrat, știm unde putem să contăm ca fiecare să-și rezolve problemele, fiindcă timpul este destul de scurt - sunt numai trei repetiții. Deci, e o colaborare care a dat câteodată rezultate chiar excepționale, cum de exemplu am făcut anul trecut în mai actul III din Parsifal, în această stagiune am făcut Simfonia a II-a de Elgar, care e foarte grea și care nu se prea cântă și care a mers foarte, foarte bine, iar săptămâna trecută mie mi-a plăcut foarte mult cum a cântat orchestra - mai ales vineri seară - Serenada de Ceaikovski, care nici ea nu este ușoară deloc.


Cum arată agenda dumneavoastră după aceste două concerte, de joi și de vineri?

Am venit de la Copenhaga, plec direct la Sydney, unde am o producție la opera din Sydney, după aceea plec în Statele Unite. Mă întorc aici în jurul Paștelui pentru două săptămâni de concerte și apoi plec la Budapesta. Cam asta e în următoarele două-trei luni.

Interviu realizat de Lucian Haralambie