ACUM:
20.00
Armonii preclasice
O oază de liniște și echilibru.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Cristina Anghelescu – solista Orchestrei Naționale Radio

Publicat: vineri, 5 Februarie 2016 , ora 14.08

Vineri, 5 februarie 2016, Orchestra Națională Radio va fi condusă de muzicianul slovac Peter Feranec - primul dirijor principal străin din istoria celebrului Teatru Bolșoi din Moscova. Lucrări de Johannes Brahms, Richard Strauss și Paul Dukas alcătuiesc programul propus de ansamblul simfonic mare al Radioului. Solistă va fi violonista Cristina Anghelescu, care va interpreta Concertul nr. 1 în sol minor de Max Bruch.


Ați ales pentru concertul din această seară o lucrare de Max Bruch. De ce acest compozitor?
De ce nu? Trebuie cântate concertele care fac parte din marele repertoriu. Acest concert este foarte popular, foarte frumos și cred că se încadrează bine și cu restul programului, fiind un fel de micul Brahms - așa i se spunea de fapt.

Cum decurge colaborarea cu dirijorul serii?
E foarte bună. Este un muzician deosebit, un muzician serios, chiar de factură brahmsiană, aș putea spune. Cânt pentru prima dată împreună cu el și chiar mi-a făcut o deosebită plăcere să fac acest concert împreună cu acest muzician.

După prezența din această seară, de pe scena Sălii Radio, reveniți miercuri; de această dată pentru a susține un recital. Care este programul acelei manifestări?
Un program Brahms-Beethoven. Împreună cu Daniel Goiți voi aborda Scherzo de Brahms, Sonata a II-a și, în a doua parte a programului, Sonata a IX-a de Beethoven. Un program care, cred eu, cuprinde niște bijuterii, niște lucrări deosebite. Mai ales Sonata a IX-a Kreutzer este o lucrare de mare anvergură, este o sonată chiar solistică; a fost scrisă la timpul său pentru doi mari virtuozi și am considerat că Daniel Goiți, fiind un pianist excepțional și un muzician de forță, ar face o deosebită colaborare în acest sens.
În doresc să vină la concert și mult tineret care, cu ocazia asta, să se apropie mai mult de muzica bună, de muzica clasică. Sunt și lucrări foarte populare și foarte ușor digerabile. Nu văd de ce n-ar veni!

Interviu realizat de Lucian Haralambie