Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Concert al Cameratei Regale, dirijat de Horia Andreescu

Publicat: joi, 4 Februarie 2016 , ora 12.34

Sâmbătă, 6 februarie 2016, continuă, la Ateneul Român, Stagiunea Regală. Violonistul Gabriel Croitoru va fi solistul Cameratei Regale în concertul dirijat de Horia Andreescu. Selecțiuni din Codex Caioni de Doru Popovici, Introducere și Rondo Capriccioso de Camille Saint-Saëns, Melodiile Lăutărești de Pablo de Sarasate și Souvenir de Florence de Piotr Ilici Ceaikovski, în versiune pentru orchestră de coarde alcătuiesc programul interpretat începând cu ora 19.00.

Maestrul Horia Andreescu ne-a vorbit despre acest nou concert al Cameratei Regale.


Sâmbătă continuă stagiunea Cameratei Regale cu un concert pe care-l dirijați și în care solist va fi violonistul Gabriel Croitoru. Ce ați pregătit pentru publicul de la Ateneul Român?

Codex Caioni de Doru Popovici - de fapt nu integral, sunt câteva selecțiuni din această suită pe teme vechi -, iar în partea a doua, o lucrare poate pe nedrept mai puțin cântată de Ceaikovski, Souvenir de Florence. Se cântă mult mai mult serenada lui pentru orchestră de coarde. Inițial, Souvenir de Florence este un sextet pentru două viori, două viole, două violoncele, dar în formula cu o orchestră de cameră, care are vocile dublate, multiplicate și la viori și la viole și la violoncele și adaugă și contrabasul eu cred că lucrarea câștigă în substanță sonoră și că scriitura este de așa natură încât să poată să ceară a fi cântată de o orchestră întreagă. Este foarte frumoasă, foarte solicitantă această lucrare a lui Ceaikovski. Este o concurentă serioasă pentru Serenada pentru coarde a lui Ceaikovski ce se va cânta astăzi și mâine în abonamentul Filarmonicii din București. Majoritatea temelor la care s-a gândit și le-a schițat a fost în vremea unei călătorii a lui la Florența, după care a îndrăgit din nou Rusia.

Avem un program frumos, accesibil, de ascultat și de savurat toate aceste muzici din program. Foarte solicitant pentru muzicieni, care lucrează foarte serios - s-a început a se lucra pe partide, așa încât la prima noastră întâlnire deja lucrurile tehnice erau în mare parte rezolvate și am putut imediat să purcedem la închegarea muzicii ce urmează a o cânta sâmbătă seară.

Melomani iubitori ai muzicii lui Ceaikovski, ai muzicii vechi transilvane așa de frumos transformate de Doru Popovici în Suita Codex Caioni, nu mai puțin îl iubiți pe Gabriel Croitoru, cine vine în sala Ateneului sâmbătă seara, la concertul Cameratei Regale va avea bucuria unei muzici bune, care dă mereu o stare de bine într-una dintre cele mai frumoase săli de concerte din Europa, din lume poate. Vă așteptăm!

Declarație preluată de Lucian Haralambie