Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Orchestra Română de Tineret în două săli emblematice ale Europei - Ateneul Român din București și Bozar din Bruxelles

Publicat: marți, 26 Ianuarie 2016 , ora 10.42
Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, va reprezenta România la Bruxelles, la celebra sală Bozar, într-un concert extraordinar ce va avea loc pe 1 februarie 2016. Orchestra Română de Tineret îi va avea ca soliști cu această ocazie pe violonistul Aleksey Semenenko (laureat al ediției 2015 a concursului Regina Elisabeta), soprana Olga Pasichnyk și baritonul Ivan Ludlow, având în program arii și uverturi din opere de Rossini, Mozart, Bizet și celebre lucrări concertante pentru vioară de Ceaikovski și Waxman, dar și nelipsita Hora staccato de Dinicu/Vladigherov.

Concertul se va cânta cu două zile înainte la Ateneul Român, sâmbătă, 30 ianuarie, într-un eveniment realizat de Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" în colaborare cu Filarmonica "George Enescu", doar afișul solistic fiind diferit, cuprinzând tineri interpreți români precum Paula Iancic - soprană, Șerban Vasile - bariton, Rafael Butaru - vioară, Radu Dunca - vioară, care vor prezenta în avanpremieră același program pentru publicul din România alături de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal. Despre aceste două concerte ne-a vorbit violoncelistul Marin Cazacu, directorul artistic al Orchestrei Române de Tineret.


Orchestra Română de Tineret condusă de Cristian Mandeal va susține primul ei concert pe scena Ateneului Român în 2016, cu patru tineri soliști. Ce vor asculta cei care vor fi în sale de concerte?

Va fi primul concert din anul 2016 și la Ateneul Român - o sală emblematică pentru cultura română. E un program pe care-l pregătim în vederea participării la un concert excepțional la Bruxelles. Orchestra va prezenta și la București același program, dar cu soliști diferiți, pentru că dacă la Bruxelles orchestra va apărea alături de câștigătorii Concursului "Regina Elisabeta" - e vorba de concertul care va avea loc în data de 1 februarie la Sala Bozar, una dintre cele mai prestigioase săli de concerte din lume -, la București, partea solistică va fi susținută de patru tineri soliști români - soprana Paula Iancic de la Cluj, baritonul Șerban Vasile și doi tineri violoniști - Rafael Butaru și Radu Dunca. Cei doi violoniști sunt deja concertmaeștii Orchestrei Române de Tineret și vor apărea pentru prima dată în postură de soliști cu orchestra alături de care au trăit atâtea momente deosebite.

Concertul de la Bruxelles are o conotație specială fiind un concert în care va fi prezentă și sora regelui Belgiei și are și o parte de adunare de fonduri pentru anumite categorii de copii. Programul include foarte multe lucrări din creația lui Mozart, Rossini, Ceaikovski, Bizet, dar și o lucrare românească de Dinicu/Vladigherov. Am să spun exact lucrările pe care le vom interpreta, e vorba de "Coțofana hoață" de Rossini, Meditație pentru vioară și orchestră de Ceaikovski, Fantezia "Carmen" pentru vioară și orchestră de Waxman și din creația lui Mozart vor fi arii și duete din operele "Don Giovanni" și "Nunta lui Figaro", iar din creația lui Bizet - arii și părți orchestrale din opera "Carmen".


După aceste două concerte susținute de ansamblul pe care-l păstoriți, ce urmează pentru Orchestra Română de Tineret în 2016? Care sunt concertele importante?

Anul 2016 consider că va fi unul dintre anii culminanți ai activității Orchestrei Române de Tineret, pentru că deși anul 2015 a fost extrem de important pentru noi - cu concerte poate dintre cele mai deosebite pe care le-a susținut orchestra în spații și în săli foarte prestigioase - în 2016 orchestra va fi prezentă - în afară de acest concert de la Bruxelles și de la Ateneul Român din ianuarie-februarie - în luna martie la Festivalul de la Ruse din Bulgaria, din nou la Ateneu și la Chișinău în data de 15 martie. După aceea, în luna iulie, deschidem Festivalul de la Milano și Festivalul de la Ravelo din Italia. În luna august Orchestra va fi prezentă din nou la Berlin, la Festivalul "Young Euro Classic". În luna septembrie orchestra va închide Festivalul "Gustav Mahler" de la Tobla, din nordul Italiei. Vom închide anul cu două concerte speciale la Lisabona și la Madrid în luna noiembrie 2016.

Sigur, pe lângă aceste concerte, care sunt prezențe internaționale în mod special, orchestra are în plan ca bineînțeles concertele să fie prezentate și publicului românesc atât la București, cât și în alte orașe din România.


Interviu realizat de Lucian Haralambie