ACUM:
21.00
Concertele Radio România Muzical (R)
Urmează: 22.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Lucrare de Vlad Maistorovici interpretată la Londra

Publicat: joi, 21 Ianuarie 2016 , ora 14.14

Duoul de pianiști format din Antoine Françoise și Robin Green începe printr-un recital programat astăzi, 21 ianuarie 2016, un program de rezidență la St John's din Londra, fostă biserică situată în Smith Square, folosită acum ca sală de concerte. Cei doi muzicieni au în program lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Arnold Schoenberg și Vlad Maistorovici, muzician român născut în 1983 la Ploiești, care combină cariera de violonist cu cea de compozitor. Vlad Maistorovici ne-a vorbit despre lucrarea sa, "Imago".


Înainte de a vorbi despre "Imago", despre lucrare, cine sunt cei doi pianiști care o vor interpreta?

Este vorba despre duo-ul Françoise-Green, Antoine Françoise și Robin Green. Antoine Françoise este un colaborator vechi, membru al Cvartetului Mercury și unul dintre pianiștii care au cântat foarte mult o piesă de-a mea pentru pian care se numește transScent. Robin Green, ca și Antoine, este prieten vechi din timpul facultății, de la Royal College of Music, și împreună formează acest duo. Au inițiat acest program la St. John's Smith Square în rezidența The Viennese Salon și m-au rugat și mi-au dat oportunitatea să scriu o piesă chiar pentru deschidere, așa că am fost foarte onorat.


Într-unul dintre interviurile acordate de tine ai spus despre muzica de cameră interpretată de doi pianiști, muzică la patru mâini, că este genul cel mai intim. "Imago" este scrisă în acest sens?

Da, cu siguranță. Întotdeauna repertoriul pentru pian la patru mâini mi s-a părut foarte special, mai special decât repertoriul pentru duo de piane, adică două instrumente, pentru că un singur instrument - chiar unul dintre cele mai mari instrumente, cum este pianul, și cu cele mai multe posibilități și forță - este așadar abordat de doi interpreți care, sigur, înseamnă mai multe posibilități tehnice. Dar, în același timp, trebuie să nu uităm că vorbim de un singur instrument, cu o singură sonoritate, și-atunci e un gen de complicitate între cei doi, care este foarte diferit de duo-ul tradițional sau de alte duo-uri tradiționale cum este duo-ul de vioară și pian, unde avem de-a face cu altfel de dialog. În cazul acesta, având ocazia să scriu pentru pian la patru mâini, m-a interesat să mă apropii și să înțeleg această tensiune între cei doi interpreți la un singur instrument. Ei trebuie să devină unul, dar, în același timp, există această tensiune pe care o găsesc foarte interesantă.


Aș vrea să ajungem și la activitatea ta concertistică. Ce urmează pentru tine acum, la început de 2016, și când te putem urmări pe o scenă românească?

Acum chiar am terminat un mini turneu în Italia, unde am cântat alături de Dario Bonuccelli la Milano, Tortona și Biella. Acum sunt în aeroportul de la Milano și fug la Londra să îi ascult pe Antoine și Robin cântând Imago, după care o să susțin un mini turneu în Franța, de promovare a Festivalului Fete Musicale de la Foret. După aceea voi reveni în România. Cred că prima apariție în România va fi în martie, la Timișoara, în compania Filarmonici "Banatul" și a dirijorului Radu Popa.

Interviu realizat de Lucian Haralambie