Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Concertul 'Cele trei dive' din nou pe scena Sălii Radio

Publicat: vineri, 18 Decembrie 2015 , ora 11.38

În studioul "Mihail Jora" al Societății Române de Radiodifuziune are loc astăzi concertul intitulat "Cele trei dive", eveniment care le aduce în fața publicului bucureștean pe sopranele Teodora Gheorghiu, Liliana Matteiciucă și pe mezzosoprana Iulia Isaev. Alături de acestea, pe scena Sălii Radio va mai evolua și tenorul Ștefan Pop, în calitate de invitat special. Cei patru muzicieni vor fi acompaniați de Orchestra Națională Radio, dirijată de David Crescenzi, cel care ne-a vorbit despre acest concert:


Avem, ca de fiecare dată, cele mai apreciate voci românești pe scenă, lucru care mă bucură. Teodora Gheorghiu crește de la an la an. Acum va cânta ceva foarte interesant pentru ea - lucrări de Puccini și Mozart. Liliana Matteiciucă a evoluat deja pe scene importante ale teatrului liric; știu că ultima dată a cântat la Monte Carlo. iar cariera sopranei Iulia Isaev este una foarte bogată. Ștefan Pop nu mai are nevoie de nici o prezentare, îl cunoaștem cu toții. Cel mai recent spectacol al lui a fost "La Traviata" la Teatrul "San Carlo" din Napoli.

Am căutat lucrări noi pentru programul din această seară. Cred că este prima dată când Orchestra Națională Radio va cânta Uvertura Operei "Luisa Miller" de Giuseppe Verdi. Este o lucrare scurtă, dar foarte dificilă. Mă bucur că o pot interpreta. Tot în această seară vom cânta sfârșitul actului al III-lea din opera "La Gioconda" de Amilcare Ponchielli - acel moment de balet. Există capcana ca la astfel de concerte de Crăciun să fii tentat să alegi un repertoriu facil. În această seară nu este cazul.

În fiecare an găsim soliști români pe scenele de la Metropolitan sau La Scala pe care, din păcate, publicul din România nu-i cunoaște. Dacă le cauți biografia descoperi lucruri uimitoare. Pentru anul viitor îmi doresc tare mult să o avem invitată pe soprana Cristina Păsăroiu, solistă născută aici, la București, nume pe care nu îl auzim încă foarte des în țară. Are o carieră foarte frumoasă. Săptămâna trecută a făcut parte din distribuția operei "La Traviata" și la Metropolitan a jucat în "Boema". De asemenea mi-aș dori să evolueze aici Anita Hartig. Am colaborat în urmă cu două săptămâni în "Boema". Cred că în ultimii 5 ani România a dat lumii și dă în continuare voci foarte bune.

Îmi doresc o sală plină pentru acest concert și profit de oportunitate pentru a lansa o invitație și pentru seara de 29 ianuarie atunci când tot cu Orchestra Națională Radio, vom interpreta "La Favorita" - opera lui Gaetano Donizetti, atunci cu un alt nume important, mezzo-soprana Ruxandra Donose.

Declarație preluată de Lucian Haralambie