Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Cristian Brâncuși, dirijorul Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: miercuri, 16 Decembrie 2015 , ora 10.56

Două dintre ansamblurile Radio România - Orchestra de Cameră Radio și Corul Academic Radio - sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuși vă invită la Sala Radio miercuri, 16 decembrie, ora 19.00, la un concert de Crăciun cu totul deosebit! Despre eveniment, dar și despre relația cu ansamblul și soliștii serii, ne-a vorbit Cristian Brâncuși:


Foarte bună, perioada de repetiții! Sigur, orchestra a mai cântat lucrarea aceasta, nu este necunoscută, dar evident că sunt mulți oameni noi, care trebuie să preia din mers ceea ce știu colegii mai rutinați. A fost prima repetiție astăzi cu cei patru soliști și sunt deosebit de încântat. Voci foarte bune, sunt foarte bine pregătiți! Fără îndoială că și ei au mai cântat această lucrare, dar ușurința cu care au intrat în ritmul orchestrei, cu care s-au adaptat tempilor, au colaborat cu întregul ansamblu sunt lucruri de admirat.

Îi așteptăm pe cei din public cu mare drag, cu mare interes. Sunt convins că va fi un eveniment și îl dorim un eveniment pe măsura așteptărilor.

Sigur, simt nevoia să mai adaug ceva, un lucru foarte, foarte important. Din punctul de vedere al colaborării mele cu maestrul Dan Goia, cu prietenul meu din studenție, este ultimul concert cu Orchestra de Cameră în care participă Corul Radio în calitate de partener într-un vocal-simfonic. Sigur că îmi pare rău că ne despărțim, dar, în același timp, sunt foarte bucuros pentru că împreună am parcurs un drum foarte frumos, foarte fructuos din punct de vedere al meseriei noastre și țin să-i mulțumesc și țin să-i urez sănătate multă și viață îndelungată!


Este ultimul concert din 2015. E final de an… Care sunt concluziile pentru acest ansamblu pe care îl păstoriți și pentru dumneavoastră?

Din punctual meu de vedere a fost un an benefic. Am avut foarte multe concerte și în provincie și peste hotare. Cu imprimări… activitatea curentă, să spunem. A fost anul în care noi am împlinit 25 de ani de activitate. Aș fi vrut să fie un pic mai bine subliniat evenimentul acesta. Din păcate nu s-a putut, însă așteptăm viitoarea aniversare. Probabil că eu n-am să mai fiu, pentru că apropii cu pași mari de vârsta de pensionare.

A fost un an benefic și pentru orchestră. Încercăm să menținem stindardul cât mai sus, să avem o ștachetă în prezentările noastre - în concerte și în imprimări - la cotele maxime pe care le putem atinge noi în clipa de față. E vorba de o foarte frumoasă rutină a celor din orchestră, dar rutină în sens pozitiv - experiență de cântat, ușurință în a prinde repede ce e de făcut în a se adapta situațiilor. Nu pot să spun decât cuvinte de admirație la adresa lor.

Interviu realizat de Lucian Haralambie