Arhivă : Interviuri Înapoi

A doua ediție a Festivalului Internațional de Muzică Nouă INTRADA

Publicat: joi, 5 Noiembrie 2015 , ora 11.53

Între 8 și 13 noiembrie, la Timișoara, se va desfășura a doua ediție a Festivalului de Muzică Nouă Intrada. Despre tema seriei din 2015 ne vorbește pianistul Sorin Petrescu, inițiatorul Festivalului:


Am ales ca temă pentru această ediție lumina. Anul acesta la UNESCO a fost Anul Luminii, așa că am fost inspirat de o alegere mai amplă a acestei teme și am încercat să găsesc cât mai multe lucrări legate de lumină. Cred că cei care vor îndrăzni să vină la acest festival vor avea surprize frumoase. Și zic surprize și zic îndrăzneală pentru că, din păcate, de obicei oamenii, chiar publicul meloman, evită întâlnirea cu o muzică mai puțin cunoscută. Din păcate asta e obișnuința publicului, să vină la concerte pentru a-și confirma acumulările de până atunci. Eu și colegii mei încercăm să-i atragem și spre anumite descoperiri pe care ar putea să le facă și care ar putea să fie foarte interesante pentru viața lor chiar.



Prima manifestare are loc la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Ce propuneți publicului în prima seară de Intrada?

În prima seară va fi un spectacol de film mut și muzică. E un gen care a fost redescoperit în ultimii ani și e de mare succes în Europa. De câțiva ani îl practicăm și noi; este un film de referință din istoria cinematografiei - "Nosferatu" de Wilhelm Friedrich Murnau, primul film de ecranizare a romanului "Dracula" de Bram Stoker. Muzica este de Violeta Dinescu. Noi ne aflăm acum în Germania, unde avem al patrulea concert cu această muzică și cu acest film și peste tot a avut un mare succes. Sperăm ca și în Timișoara să atragă mai mulți spectatori decât un concert obișnuit de muzică nouă. Încercăm în mai multe feluri să atragem mai multe categorii de public. În festival mai există lucruri în care combinăm artele, încercăm să creăm spectacole sincretice. Va fi, de exemplu, în ziua de 10 noiembrie, la Universitate, un spectacol de muzică improvizată, proiecții foto și instalații. Acest concert fiind la Universitate, contăm pe o prezență numeroasă a studenților, dar chiar și așa nu putem fi siguri, nu putem garanta că așa se va întâmpla. Putem doar să sperăm și să încercăm să-i atragem, să-i convingem. În a doua zi mai încercăm un lucru deosebit, și anume să plasăm un concert într-o sală de festivități a unui hotel, a Hotelului Timișoara. Acolo, invitat special este un excelent chitarist francez, Michel Roland, care va avea un recital, iar în a doua parte a programului, muzicieni timișoreni vor interpreta lucrări de Corneliu Dan Georgescu, Remus Georgescu, Ulpiu Vlad, Corneliu Cezar. În general, în festival, ponderea muzicii românești are mare greutate. Încercăm să facem conștient publicul de faptul că ar trebui măcar să ia la cunoștință ceea ce se întâmplă în creația muzicală actuală. Dacă nu să devină fani ai muzicii noi, măcar să știe cât de cât, să aibă o imagine minimă. Cred că asta n-ar trebui să lipsească din cultura unui om care tinde să se apropie de valorile culturale în general.

Să mai spun că miercuri va fi la Liceul de muzică, deci un alt spațiu, un concert în care va fi prezent un duo din Austria - contrabas și live electronic, va fi prezent Corul de Copii, care e deja vestit, al Colegiului Național de Artă "Ion Vidu" din Timișoara. Va fi și un simpozion la aniversarea a 80 de ani a maestrului Nicolae Brânduș. Joi va fi un concert exclusiv pe tema luminii. Închiderea festivalului o va face Orchestra Filarmonicii din Arad.


În încheiere, o să vă rog să adresați o invitație publicul din Timișoara, din țară, să participe la festivalul care ține până în 13 noiembrie.

Invitația mea ar fi să îndrăznească să caute, să aibă încredere în alegerea noastră, pentru că oricum, la orice concert, urmează alegerea publicului care poate să o respingă pe a noastră, dar eu sper ca alegerile noastre să se întâlnească într-un mod fericit.

 


Interviu realizat de Lucian Haralambie