Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Vioara lui Enescu pornește din nou prin sate și localități din România

Publicat: joi, 22 Octombrie 2015 , ora 13.03

Cea de-a patra ediție a turneului "Vioara lui George Enescu la sate" debutează în 22 octombrie 2015. Gabriel Croitoru și instrumentul construit în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, vioara care i-a aparținut lui George Enescu, alături de pianistul Horia Mihail, vor putea fi ascultați în sate din județele Cluj, Brașov, Suceava și Olt, dar și, în finalul turneului, la Sala Radio și la Teatrelli din București. Despre acest nou turneu am stat de vorbă cu violonistul Gabriel Croitoru.


Stimate maestre Gabriel Croitoru, pentru a patra oară, duceți vioara lui Enescu în sate și localități din România unde lumea nu este familiarizată cu acest tip de muzică. Raportându-vă și la cele trei turnee trecute și la bilanțul lor, care sunt așteptările dumneavoastră pentru turneul de anul acesta?

Acest turneu a pornit dintr-o idee foarte frumoasă a maestrului Enescu și iată că are succes, în sensul bun al cuvântului. Iată că suntem la cea de-a patra ediție; ne plimbăm prin mai multe sate. Întotdeauna am schimbat locurile, n-am păstrat aceleași locații pentru a încerca să promovăm genul nostru muzical în cât mai multe locuri unde nu are acces. Și nu numai că n-are acces… oamenii, practic, cred că nu sunt familiarizați deloc cu acest gen muzical pentru că au alte preocupări, au alte genuri muzicale pe care le agreează, dar vin la concertele acestea. Unii vin din curiozitate, alții vin din curiozitatea de a vedea doi oameni care fac alt gen de muzică, sau curiozitatea de-a vedea chiar o vioară atât de prețioasă.


Fiind un număr mare de public neavizat, cred că aveți parte și de reacții extrem de interesante…

Să vă dau un exemplu bun și unul rău. Cel bun este că, la un moment dat, preotul care a fost prezent la concert, preotul satului, ne-a spus după aceea "Domnule, dumneavoastră sunteți ca arhanghelii Mihail și Gavril." Și altă întâmplare pe care mi-o aduc aminte acum e oarecum inversă… La un moment dat i-am spus domnului primar că mâine s-ar putea să facem cumva să fie ordine în sală, ca să putem să ne înțelegem cu oamenii… "Aaa, nici un fel de problemă!" A plantat trei jandarmi pe ultimul rând și care cum se ridica îi făceau ăștia semn să se așeze… La un moment dat, însă, am remarcat că nu mai e liniștea de la începutul concertului și mi-am explicat imediat în momentul în care am văzut că jandarmii cedaseră nervos și au ieșit.


Programul pe care îl prezentați în anul acesta este format din lucrări de mare popularitate, însă nu știm care sunt aceste lucrări și am vrea să ne dezvăluiți dumneavoastră.

Sunt lucrări pe înțelesul tuturor. Este vorba despre lucrări de Kreisler, lucrări de Sarasate, lucrări de George Enescu chiar și am introdus anul acesta și câteva valsuri, pentru că e un gen nu neapărat muzical, ci o formă dansantă pe care lumea o agreează și sunt convins că îmbinarea aceasta va avea câștig de cauză. Cumva, vom începe cu un vals și vom termina cu un vals.


Cu siguranță că toate acestea sunt niște experiențe deosebite, unice, de povestit sau, de ce nu, de păstrat sub forma unui material audio-video. V-ați gândit vreodată la acest lucru?

Da, ne-am gândit. Încă nu s-a materializat, din păcate, pentru că sunt prea multe entități implicate și ne trebuiau mai multe acorduri. Noi am făcut fotografii, însă ar fi fost interesant și un material filmat așa cum spuneți.

Interviu realizat de Alexandru Mija