Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Sper să ne reîntâlnim anul viitor'- Interviu cu Virginia Zeani

Publicat: miercuri, 21 Octombrie 2015 , ora 13.38

Din 2008, de când dorința de a o cunoaște mi se vânturase zilnic printre spațiile înguste ale cotidianului - pentru ca 3 ani mai târziu să jubileze în cea mai frumoasă întâlnire a vieții mele profesionale, trăită la București, în spațiile unui mai înflorit - luna octombrie înseamnă anual pentru mine - și cred că știți bine acest lucru! - un telefon în Florida, o lungă și extrem de prețioasă convorbire, o Seară de operă și ... un "La mulți ani!"- rostit cu mare drag și emoție.


Bună dimineața și la mulți ani, doamnă Zeani!

Bună dimineața! Pentru mine e foarte devreme.


Da, și-mi cer mii de scuze pentru acest fapt. Vă trezesc însă pentru o zi superbă și pentru urări minunate din partea noastră, a tuturor, evident, și din partea mea. Să fiți sănătoasă și să rămâneți cât mai mult timp posibil, cum spuneți dumneavoastră, țărmul urărilor și gândurilor noastre de fiecare 21 octombrie!

Ce bine că mai exist! - pentru că 90 de ani e o cifră destul de frumoasă și sunt așa de fericită că pot să transmit prietenilor din România tot dragul meu! Iar faptul că exist la vârsta asta, sigur că-mi produce o mare plăcere. Sper să ne auzim și anul viitor!


Cum priviți trecutul din perspectiva acestei aniversări? Și, de asemenea, cum priviți viitorul?

Acum să vă spun un lucru… Sunt mulțumită de ce am făcut. Aș fi putut face probabil totul mult mai bine și dacă aș retrăi aceleași momente, desigur că aș fi mult mai înțeleaptă. Când ești tânăr însă, ai curaj; și de multe ori nu te gândești mai departe, la viață. Iar când ajungi la vârsta mea e o mare șansă și începi să analizezi tot ce-ai făcut - bine sau prost. Și, încet, încet, te pui la punct pentru o altă nouă viață unde te gândești că o să fim cu toții mai grozavi, unde o să ne comportăm cu mai multă, poate, discreție sau poate faimă sau… în sfârșit… la 90 de ani ajungi la concluzia unei vieți care să înceapă o alta, mult mai profundă și bazată pe experiența acestei vieți. În fine. Poate e o chestiune puțin cam prea filosofică și nu vrea să fiu filosoafă tocmai azi; ci vreau să mă las în grija cerului și să-mi trimit tot dragul la prietenii mei din România și ție, se înțelege... Bineînțeles, trimit și la Solovăstru tot dragul meu și le spun să nu uite că părinții mei au lăsat o casă acolo, pe care ar putea să pună o placă cu cuvintele: "casa părinților Virginiei Zeani".


Totuși, ce v-a rămas din cariera dumneavoastră în culorile cele mai frumoase și ce anume ați dori să uitați?

Aș dori să uit în primul rând lucrurile pe care le-am făcut fără experiență și pe care le-am ajustat aproape toată viața ca să fiu cât mai… nu perfectă - pentru că perfecțiunea nu există într-o viață - dar după care, mi-am cusut apoi zilele astfel încât să formeze o aureolă de amintiri fermecătoare pe care le am acum în inima mea. Am amintirile debutului meu și amintirile căsătoriei mele cu Nicola Rossi-Lemeni - care a fost unul dintre cei mai sensibili și educați artiști pe care i-am întâlnit în viața mea - căruia i-am păstrat toată dragostea împreună cu fiul meu, care are și el un fiu și o soție și sunt aproape de mine. Și trăiesc astfel în mica mea dimensiune, încă cu plăcerea ca, într-o zi, să vin și să revăd România. Așa că, dacă mă simt bine anul viitor și Dumnezeu e bun cu mine, promit că viu!


Eu știu că întotdeauna 21 octombrie este un prilej de lung pelerinaj aniversar în casa dumneavoastră. Cum vă veți sărbători în acest an?

De la o vreme, toate sărbătoririle - în loc să le fac cu gălăgie și cu prea mulți invitați, le fac în familie și lumea mă scuză că nu pot să stau să primesc 50-60 de persoane - ca pe vremea când eram mai tânără… O să vorbesc la telefon cu toți.


Da, sunt convinsă că telefonul va suna fără întrerupere și vă spun drept că mă bucur în sinea mea că am luat-o înaintea tuturor cu acest telefon de La mulți ani! Vă mulțumesc mult de tot și, încă o dată, La mulți ani și să fiți sănătoasă! Eu vă aștept la anul, da?

Da. La 91.


Exact! Să sărbătorim 91 împreună.


Interviu realizat de Luminița Arvunescu