Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Gabriel Bebeșelea

Publicat: luni, 12 Octombrie 2015 , ora 13.35
La cei 27 de ani Gabriel Bebeșelea este deja recunoscut ca fiind ,,unul din cei mai talentați dirijori romani ai generației sale". După ce în martie, anul acesta s-a clasat pe prima poziție la Lucerne Festival Academy - Elveția, un masterclass-concurs organizat cu cel mai mare dirijor în acest moment - Bernard Haitink, Gabriel Bebeșelea a repurtat un nou triumf - premiul I la Concursul International de Dirijat "Lovro von Matacic" din Zagreb.

Gabriel Bebeșelea, felicitări pentru premiul I, câștigat la Zagreb. Vă aflați între două zboruri și vă mulțumesc pentru că ați acceptat să ne vorbiți despre această competiție.

Este vorba de Concursul International de Dirijat "Lovro von Matacic" din Zagreb , un concurs deja istoric în lumea dirijorală și foarte important... încă sunt foarte, foarte compleșit de ceea ce s-a întâmplat aseară la Zagreb. Din circa 200 de aplicanți am fost invitați 14, în trei etape, cu Filarmonica din Zagreb, în primele etape au fost lucrări precum "Don Juan" de Richard Strauss și Simfonia a V-a de Beethoven, Simfonia în re minor de Cezar Franck, un repertoriu imens, aproximativ 15 lucrări, iar în etapa finală am fost eliminați până când am rămas trei, un japonez, un american din Whitside și cu mine. Un concurs de top, în care trebuie foarte mulți nervi, nervi de fier, în care trebuie sânge rece absolut și multă tărie de spirit.


În ce constă acest premiu?

În mai multe contracte cu mai multe orchestre din Europa, un premiu în bani bineînțeles, dar cel mai important, exact ca și în tenis, există un rating al dirijorilor și un anumit punctaj să-i spunem, care se acumulează. Fiind un concurs foarte important, ratingul crește.


Ce urmează pentru Gabriel Bebeșelea după acest concurs câștigat?

Urmează în câteva ore prima repetiție pentru deschiderea de stagiune a Filarmonicii din Sibiu cu Simfonia I de Mahler, apoi săptămâna viitoare, voi dirija Orchestra de Cameră Radio, după aceea, colaborări cu Opera și Filarmonica din Cluj... urmează o perioadă extrem de încărcată.


Interviu realizat de Jeanine Costache