Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Tiberiu Soare

Publicat: joi, 8 Octombrie 2015 , ora 11.55

În 8 și 13 octombrie 2015, Angela Gheorghiu va susține concerte la Opera din Sydney, alături de dirijorul Tiberiu Soare.

Tiberiu Soare, te afli în fața unui eveniment. Vei apărea pentru prima dată în fața orchestrei operei australiene. Pentru Angela Gheorghiu este de asemenea o premieră, pentru că se află pentru prima dată în Australia. Cum te pregătești pentru această seară?

În primul rând, printr-o concentrare de un tip deosebit. Este foarte adevărat, Australia e departe, practic pe partea cealaltă a globului, dar în același timp este foarte bine conectată la realitățile culturale europene, vest-europene. Sunt foarte bine informați și Opera din Sydney este în circuitul major al principalelor teatre de operă din lume. Așa că este o experiență extraordinară să fiu aici și abia aștept concertul de diseară. Sunt sigur că va fi unul foarte, foarte frumos.


Ce program ați pregătit?

Programul e foarte divers, un concert de gală, un program care pleacă de la piese preclasice, cum ar fi o arie de Handel. De altminteri, concertul este deschis de Suita Focuri de artificii de George Frideric Handel, se trece prin Puccini, Massenet, tot felul de lucrări, clasice, romantice și intrăm inclusiv în secolul XX. În programul din seara aceasta va fi bineînțeles și muzică de Enescu, Rapsodia I, ca una din piesele orchestrale și niște aranjamente făcute de Andrei Tudor pe liedurile lui Mihai Brediceanu.


Știu că veți avea un al doilea concert, pe 13 octombrie, la Melbourne.

Da. Concertul de la Melbourne este de asemenea important, pentru că din câte am înțeles eu, comunitatea de români este destul de mare acolo și s-a creat un orizont de așteptare destul de mare. Acum, vom vedea, dar cred că va fi un concert foarte interesant și acolo la Melbourne. În orice caz, civilizația muzicală din Australia este una de cel mai înalt nivel, cel puțin din ce se vede aici la Sydney.


Cum ți se pare Orchestra Operei Australiene? Cum ai caracteriza-o?

Una din orchestrele de top în orchestrele de operă și nu numai. Se descurcă extraordinar și în concerte simfonice, de altminteri ei dau în mod curent și concerte simfonice, dar din punct de vedere al notorietății, și a felului în care se lucrează este cu siguranță, una dintre cele mai importante orchestre din circuitul de operă mondial.


Interviu realizat de Ioana Marghita