Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu muzicologul Constantin Tufan Stan, autorul volumului 'Liviu Tempea - Pianistul compozitor'

Publicat: miercuri, 30 Septembrie 2015 , ora 13.59

La Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca are loc astăzi, 30 septembrie 2015, lansarea volumului "Liviu Tempea - Pianistul compozitor", semnat de muzicologul Constantin Tufan Stan. Cu acest prilej au loc și alte evenimente artistice, despre care ne-a vorbit autorul volumului.


Stimate domnule Constantin Tufan Stan, astăzi are loc la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" un eveniment omagial - lansarea unui volum care aduce sau readuce în conștiința iubitorilor de muzică figura unei personalități muzicale importante. Despre cine anume este vorba?

Este vorba de Liviu Tempea, un pianist format la școala lui Iulius Epstein, la Conservatorul din Viena. Însă, Liviu Tempea a avut și preocupări componistice; ne-a lăsat o liturghie la Sf. Ioan Gură de Aur, mai multe miniaturi pianistice, câteva lieduri și câteva creații corale. Din păcate, astăzi, Liviu Tempea este uitat, ca atâtea alte nume din istoria muzicii românești.


O personalitate pe care ați studiat-o. Care ar fi principalele aspecte ale activității concertistice și ale creației sale?

Era un pianist excepțional, cu o tehnică briliantă. A fost contemporan cu Aurelia Cionca. Există o mărturie a Aureliei Cionca… îl invita la București, în casa sa, pentru a-l asculta improvizând și chiar spune despre Liviu Tempea că-l punea de fiecare dată să-i cânte o novelettă de Schumann cu o interpretare pe care aproape că n-a auzit-o nicicând. A fost pianist corepetitor la Societatea corală "Carmen" a lui Kiriac. A scris cronici muzicale în presa timpului - în Sămănătorul, în Revista Noastră, apoi a activat la Cluj - a condus Reuniunea Română de Muzică și și-a terminat cariera la catedra de pian a Academiei de Muzică din Cluj.


Totodată, cu prilejul lansării acestui volum pe care dumneavoastră îl semnați, vor avea loc și alte evenimente muzicale. Despre ce anume este vorba?

Ne-am gândit să ilustrăm această lansare - Liviu Tempea, pianistul compozitor -, care are un cuvânt înainte de Simion Dănilă, cu un mic medalion Liviu Tempea. Lector Silviana Cârdu, asistent Mia Ioana Iuga, Alexandra Muscă și Ana Târsu vor interpreta miniaturi instrumentale pentru pian și trei lieduri. Restul pieselor, după știința mea, vor fi interpretate în primă audiție absolută.


Interviu realizat de Alexandru Mija