Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu tenorul Ioan Hotea, câștigător al concursului Operalia 2015

Publicat: luni, 20 Iulie 2015 , ora 15.33
Tenorul Ioan Hotea este câștigătorul ediției din 2015 a Concursului internațional de canto "Operalia", inițiat și patronat de celebrul tenor Plácido Domingo. Competiția a fost găzduită în premieră, anul acesta, de Opera Regală din Londra. Ioan Hotea a câștigat Marele Premiu la secțiunea voci masculine, precum și Premiul Zarzuela, după interpretarea unei arii din opera Fiica regimentului de Gaetano Donizetti.


Ioan Hotea - proaspăt câștigător al unuia dintre cele mai prestigioase concursuri de canto, "Operalia", concurs aflat sub patronajul celebrului tenor Placido Domingo. Cum te simți și ce înseamnă pentru tine acest triumf?

A fost o seară extraordinară să cânt în primul rând pe scena unei dintre cele mai prestigioase opere din lume și, mai ales, dirijat de maestrul Domingo, care este un idol pentru toți cântăreții. Mă simt extraordinar să cânt dirijat de dânsul și mai ales pe scena Convent Garden. A fost o seară extraordinară. Nu mă așteptam chiar și Premiul pentru zarzuelă; nu s-a mai întâmplat la băieți de ceva timp.


Care au fost momentele cele mai dificile din concurs?

Cred că foarte importantă a fost prima etapă, pentru că în prima etapă prezentăm două arii și o zarzuelă - una aleasă de noi și una pe care o alegea juriul. De la bun început și-au putut face o idee despre fiecare în parte. Bineînțeles că și etapele celelalte au fost poate la fel de importante, dar prima a fost cartea de vizită.


Care a fost nivelul competiției, în general?

Am fost uimit. Și nu doar la cei care au ajuns în finală - nivelul a fost foarte ridicat - am auzit voci foarte bune și diversificate, voci de soprane foarte frumoase, wagneriene, baritoni foarte buni din America - doi baritoni dintre care nici nu știam pe care să-l aleg, care-mi plăcea mai mult… Cred că a fost foarte dificil pentru juriu să aleagă câștigătorul și mă simt extraordinar să fiu eu cel care a câștigat Marele premiu la secțiunea voci masculine.


Care au fost reacțiile membrilor juriului? Ai apucat să vorbești cu ei, bănuiesc…

Ei au fost foarte impresionați și chiar sunt căutat pentru următoarele proiecte și va trebui de acum încolo să fiu foarte conștient de ce trebuie să cânt și care va fi direcția sigură din repertoriul pe care mă voi axa în următorii câțiva ani. Am cântat un repertoriu diversificat până la momentul acesta, dar de-acum trebuie să mă axez exact pe un repertoriu anume.


Câștigarea acestui concurs îți oferă o deschidere mai mare către teatrele de operă. Ce proiecte de viitor ai?

Am avut în juriu directori de la cele mai importante teatre din lume. Cred că-mi vor deschide foarte multe porți. Au apărut foarte multe… dar acum trebuie să așteptăm… să văd… totuși am o agendă destul de încărcată. Am un contract semnat la Wiesbaden pentru următoarele două stagiuni. Am și acolo un program, nu vreau să-l încarc foarte mult, dar va trebui totuși să mai accept, când am niște perioade libere, să mai fac un contract-două, dar să fie ceva pe ceea ce îmi vine cel mai bine vocal.


Când te vom vedea din nou pe o scenă din România?

O să fiu la "Darclee"; o să cânt în Elixirul dragostei, pe scena teatrului "Maria Filotti" din Brăila.


Ai ajuns pe niște culmi ale succesului și probabil că simți nevoia și vrei să mulțumești anumitor persoane care ți-au fost alături și care te-au îndrumat de-a lungul timpului. La cine te gândești?

Am două persoane foarte, foarte importante. Prima este doamna profesoară din Conservator, doamna Mariana Colpoș, a fost ca o mamă pentru mine și în conservator, și din punct de vedere muzical, și afectiv. Și, bineînțeles, și profesorului meu din liceu, care mi-a pus bazele și căruia îi sunt foarte recunoscător, C. Vasile, primul profesor care mi-a deschis ochii în direcția de urmat.


Interviu realizat de Alexandru Mija