Arhivă : Interviuri Înapoi

Andrei Ioniță văzut prin ochii profesoarei Ani Marie Paladi

Publicat: vineri, 3 Iulie 2015 , ora 12.31

La doar 21 de ani, Andrei Ioniță este câștigătorul secțiunii "Violoncel" a unuia dintre cele mai prestigioase concursuri de interpretare muzicală - Concursul 'Ceaikovski'. Despre evoluția lui ne-a vorbit Ani Marie Paladi, profesoara tânărului și director al Școlii de muzică și arte plastice nr.1 "Iosif Sava" din București.


Cum a decurs prima întâlnire cu Andrei Ioniță?

Prima întâlnire cu Andrei, ca profesor, a fost când a participat la un concurs pentru câștigarea unei burse propusă de o fundație din Franța. În urma acestui concurs am primit un telefon de la violoncelistul și prietenul meu Marin Cazacu în care mă ruga să mă ocup de Andrei. Inițial am spus că da, probabil nerealizând că va fi ceva foarte dificil și care mă va solicita la maximum.


Cum îl caracterizați?

Andrei e un copil minunat. În primul rând prin echilibru, prin liniște, prin inteligență, prin talent... lista poate continua. Andrei, fiind un copil atât de inteligent și atât de preocupat de tot, și-a dorit să continue și o școală normală, un liceu foarte serios - să nu uităm că a studiat la Colegiul Național "Sf. Sava", la cea mai valoroasă clasă de acolo, de matematică-informatică bilingvă, în limba engleză. Parcursul lui a fost normal și natural. Nimeni nu l-a presat să studieze muzica sau să studieze altceva, a fost alegerea lui. A făcut-o cât se poate de natural. A venit la orele de violoncel cum vin toți copiii la școala de muzică. Și asta a continuat până la 18 ani, când a plecat să studieze în Germania. Nu pot să spun că sunt lipsuri în educația lui muzicală pentru că nu a studiat la un liceu vocațional.


Ce ați simțit în momentul în care l-ați văzut câștigător?

Mă așteptam să câștige. Mi-am dorit așa de mult să câștige… mi-am dorit să câștige de anul trecut, de când nu a câștigat la Concursul ARD și când consider că ar fi fost la fel de meritat. L-am urmărit în toate etapele cu respirația tăiată, într-o tensiune de nedescris, dar, în același timp, echilibrul lui și faptul că știu că Andrei nu dezamăgește pe nimeni și se concentrează la maxim și dă tot pe scenă mi-a dat o siguranță… mă așteptam la așa un rezultat!

În primul rând, îi mulțumesc Divinității că mi l-a dat pe Andrei, că ni l-a dat nouă, tuturor. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la relația mea cu Andrei - mamei lui, violoncelistului Marin Cazacu, cel care a fost alături de noi tot timpul, tuturor celor care ne-au susținut și au avut încredere în noi… și în primul rând lui Andrei, care a avut încredere în mine și o are și azi. Vă mulțumesc și dumneavoastră, Radioului, care l-ați susținut și sunt convinsă că îl veți susține în continuare.

Interviu realizat de Lucian Haralambie