Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Andrei Ioniță - câștigătorul Concursului Internațional 'Ceaikovski'

Publicat: joi, 2 Iulie 2015 , ora 14.39

La doar 21 de ani, Andrei Ioniță este câștigătorul secțiunii "Violoncel" a unuia dintre cele mai prestigioase concursuri de interpretare muzicală, primul român care reușeste această performanță. În cadrul galei desfășurate în Sala Ceaikovski de la Moscova ieri seară, 1 iulie 2015, artistului român i-au fost înmânate Premiul I și Medalia de Aur, fiind astfel răsplătit pentru excepționala sa prestație de-a lungul etapelor concursului. Deși este copleșit acum de mesaje, oferte de concerte și urmează să cânte chiar astăzi, 2 iulie 2015, în Concertul de Gală al Concursului Ceaikovski, am avut bucuria de a-l felicita pe Andrei Ioniță și de a realiza un interviu.


Andrei Ioniță, cum a fost acest concurs? Cum a fost atmosfera și cum te simți acum?

Cred că este de prisos să mai spun cât de epuizant a fost. Mai ales din punct de vedere emoțional, pentru mine a fost extenuant. Am dat pe scenă absolut tot ceea ce am avut, m-am expus efectiv în fața publicului, în fața comisiei și iată că am reușit.


Cum ai descrie atmosfera de acolo? Tensionată, presupun.

Da, a fost într-adevăr o atmosferă destul de tensionată, dar cea mai mare presiune vine tot timpul de fapt din interior. Pentru că orice artist dorește să ofere tot ceea ce are mai bun, mai ales într-o asemenea situație, mai ales având în vedere deschiderea pe care un asemenea concurs o are. A fost urmărit, se pare, de către milioane de oameni din 170-180 de țări. Din punctul acesta de vedere… într-un fel nici nu mi-a mai păsat neapărat de rezultate, cât de faptul că am parte de acest moment în fața luminii reflectoarelor. Și da, am vrut să mă prezint în cel mai bun și în cel mai frumos mod cu putință. Mă bucur că am reușit și că am fost apreciat. Mulțumesc, de asemenea, și tuturor românilor care au fost alături de mine. M-am simțit iubit!


Așa este. Cu siguranță, te-am urmărit cu toții cu sufletul la gură și am fost impresionați. În finală ai avut două lucrări foarte dificile pe care le-ai interpretat extraordinar. Presupun că acolo a fost punctul maxim de tensiune?

Într-o oarecare măsură da, a fost o presiune imensă, dar în același timp m-am bucurat foarte mult să pot să cânt Ceaikovski și Șostakovici în orașul lor natal, în St. Petersburg. M-am bucurat foarte mult să cânt și pe scena Filarmonicii de acolo; a fost o sală absolut extraordinară. Publicul m-a susținut, orchestra m-a susținut… a fost un moment deosebit pentru mine.


Cum au fost reacțiile publicului?

Am primit numai reacții pozitive din partea publicului, chiar și din partea orchestrei, mai ales în finală. Dinainte să se anunțe rezultatele oamenii spuneau că sunt preferatul lor. Totuși, nu mi-a venit să cred până la urmă chiar am și câștigat concursul.


Cum a fost juriul?

N-am putut observa decât reacțiile lor după ce am cântat. Ieri, la gală, nu au mai fost decât Mischa Maisky și directorul artistic de la Carnegie Hall. Normal că m-au felicitat și mi-au urat toate cele bune. S-ar putea să primesc un concert la Carnegie Hall, urmează să păstrez legătura cu dumnealor.


Îmi vorbeai mai devreme la telefon chiar despre programul zilei de astăzi… Se deschid deja porți?

Deja a început, să zicem, nebunia. Am repetiție cu maestrul Gergiev. El va dirija Concertul de gală. Mâine repetăm la St. Petersburg, după care imediat vom pleca într-un turneu în Finlanda. Am auzit ceva și de Germania, Japonia. Am primit o invitație de turneu în China în luna noiembrie. Au venit deja câțiva reprezentanți ai unor agenții, m-au abordat deja… să vedem. Trebuie să mă liniștesc acum și să fac alegerile potrivite. Asta este cel mai important acum.


Știm deja când vei cânta și la noi, în România?

Cu mare siguranță voi cânta în luna mai a anului viitor cu Orchestra Națională Radio și, de asemenea, în luna iunie sunt programat cu un concert cu Filarmonica din București.


Există persoane, profesori cărora ar trebui să le mulțumești, desigur, asta în afară de efortul personal imens pe care l-ai depus pentru a ajunge la acest rezultat?

În primul rând, doresc să-i mulțumesc profesoarei mele Ani Paladi din București. Îi datorez, până la urmă, aproape totul dumneaei; a fost absolut tot timpul alături de mine, chiar și după ce am plecat. De asemenea, doresc să-i mulțumesc și profesorului meu din Berlin, Jens Peter Maintz, care este un om absolut extraordinar și un profesor extraordinar. Am fost susținut de-a lungul timpului, nu de foarte multe persoane, dar de persoane care au ținut mult la mine și îmi doresc să mulțumesc și familiei, și absolut tuturor.


Plănuiești să rămâi la Berlin și după absolvirea studiilor la Berlin, pentru a le continua poate, sau ai deja un alt plan?

Încă nu știu ce voi face după ce termin anul viitor. Mi-ar face totuși mare plăcere să rămân în Berlin. Este un oraș efervescent din punct de vedere artistic. Mă simt bine deja, m-am integrat acolo. În luna noiembrie voi avea debut ca solist cu Orchestra Simfonică a Germaniei în Sala mare a Filarmonicii de acolo, din Berlin. Da, mi-ar face mare plăcere să locuiesc în Berlin și în viitor, în anii următori cel puțin.


Încă o dată, felicitări din partea noastră, a tuturor! Vom fi continuare alături de tine și așteptăm să urmărim gala. 

Vă mulțumesc! Da, și gala va putea fi urmărită în direct pe internet. (n.n. de la ora 19,00 pe medici.tv)


Interviu realizat de Andreea Chiselev