Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Primul turneu național al ansamblului 'Anton Pann'

Publicat: marți, 16 Iunie 2015 , ora 12.16
Marți, 16 iunie 2015, începe primul turneu național al ansamblului "Anton Pann", inițiat de Asociația pentru Cultură și Tradiție "Anton Pann", intitulat "Unicorn-O călătorie în istoria noastră". În cadrul acestui turneu sunt propuse lucrări reprezentative pentru istoria culturală a spațiului țării noastre - perioada secolelor XVI-XIX. Muzica din manuscrise va fi îmbinată cu literatură românească veche, lirică otomană, pictură pe apă Ebru și video-art, toate acestea fiind legate prin numitorii comuni Dimitrie Cantemir și Anton Pann. Despre această serie ne-a vorbit Constantin Răileanu, membru al ansamblului.


Ce propuneți publicului din România în cadrul acestui turneu?

Turneul se numește "Unicorn", o călătorie în istoria noastră și este, de fapt, un manifest pentru cultură, un semnal de alarmă, dacă vreți, pe care noi îl tragem către publicul larg, încercând să le arătăm printr-un spectacol multimedia de muzică, poezie și videoproiecție, că pentru un popor, cultura reală este cea care îl definește, ori, înlăturarea acestei culturi și înlocuiera ei cu kitsch-ul sau dimpotrivă, scoaterea oricărei formei de manifestare artistică dincolo de societate se prezintă o pierdere majoră care are ca rezultat final și pierderea propriei identități. Ori, prin acest turneu, încercăm tocmai să arătăm că avem valori culturale pe care trebuie să le promovăm în actualul context al Uniunii Europene, într-un context multicultural, internațional și avem valori pe care trebuie să le punem în față, cum de exemplu este personalitatea lui Dimitrie Cantemir sau cea a lui Anton Pann, care sunt cunoscuți și pe care trebuie să-i fructificăm și nu să-i lăsăm într-un con de umbră așa cum s-a întâmplat din păcate până acun. Sunt foarte multe informații și documente care abia așteaptă să iasă la lumină, dar la rândul lor, degeaba le scoatem la lumină și le prezentăm într-un cadru restrâns strict academic. Trebuie să găsim o cale către publicul mare, astfel încât forma artistică este cea mai bună metodă de promovare a informații lor pe care noi le găsim în forma cercetătorilor pe care le realizăm pe manuscrise.


Ați vorbit deja de o împletire a muzicii cu alte arte. De ce ați ales această variantă?

Pentru că, în realitate, cultura nu se rezumă doar la muzică sau doar la poezie sau numai la pictură. Deci, dimpotrivă, cultura înseamnă toate aceste arte adunate și artele trebuie să colaboreze întotdeauna pentru a avea un rezultat frumos. Un concert poate să trezească sentimente, dar atunci când este însoțit de imagine, când este însoțit de vorbire, informația pe care o transmiți în acel concert va fi mai ușor de accesat de către public. Vă așteptăm cu drag pe toți alături de formația Anton Pann în acest turneu "Unicorn, o călătorie în istoria noastră" pentru a vă bucura de muzica veacurilor trecute, de lirica, de poezia curților boierești și voievodale de demult și în același timp să vă bucurați și de imagine, picturi și lucări ale unor autori români celebri, astfel încât tot acest demers cultural să fie o bucurie și pentru dumneavoastră, așa cum este și pentru noi, drept pentru care vă invităm să fiți alături de noi în toate concertele din orașele dumneavoastră.


Interviu realizat de Lucian Haralambie