Arhivă : Interviuri Înapoi

Cătălin Crețu își lansează volumul 'De la sunetul sinus la anatomia umbrei. Perspective tehnologice în muzica nouă'

Publicat: marți, 9 Iunie 2015 , ora 10.12

Marți, 9 iunie 2015, are loc lansarea cărții "De la sunetul sinus la anatomia umbrei. Perspective tehnologice în muzica nouă", semnată de compozitorul Cătălin Crețu, cel care ne-a oferit mai multe informații.


Cătălin Crețu, astăzi are loc lansarea volumului "De la sunetul sinus la anatomia umbrei. Perspective tehnologice în muzica nouă". Pentru cei care te cunosc, pentru cei care sunt familiarizați cu muzica și cu experiențele tale în domeniul muzicii electroacustice, dar și pentru cei mai puțin cunoscători, apariția acestui volum va fi un bun prilej de a pătrunde mai adânc în lumea sonoră explorată de tine. Ce reprezintă însă pentru Cătălin Crețu apariția acestui volum?

Un moment important în viața mea. Este, de fapt, rezumatul tezei mele de doctorat și am alăturat câteva articole pe care le-am scris în ultima perioadă despre experimentele pe care le-am făcut în legătură cu implicarea noilor tehnologii în muzică.


Lansarea în sine va fi un eveniment extrem de interesant pentru că se anunță la Cărturești Carusel o lansare mai neconvențională. Dacă ne poți dezvălui mai multe detalii… Despre ce va fi vorba?

Da, nu este o lansare în adevăratul sens al cuvântului. Aș putea spune că o să-mi cânt cartea și o să-mi performez cartea. Și profit de acest spațiu minunat, Cărtureștiul, și tot ce se va întâmpla acolo va fi adaptat locului. Este, de fapt, ceea ce fac întotdeauna când realizez un spectacol.


Apropo de aceste spectacole ale tale, un univers multimedia în care adesea fenomenul sonor se împletește cu imagini vizuale… Ai avut numeroase spectacole performance în diferite locații. Ce impact au asupra publicului? Oamenii își manifestă interesul, curiozitatea?

Da. Oamenii sunt interesați de ceea ce fac în ultima perioadă și eu nutresc speranța că lucrurile acestea se vor dezvolta din ce în ce mai mult și se vor crea punți între muzicieni și oamenii de la Politehnică, cei de la Teatru și Film, dansatori, coregrafi… e o lume sincretică.


În decursul anilor ai studiat extrem de intens fenomenul electroacustic și mărturie nu sunt doar cursurile și diplomele pe care le-ai obținut, ci și manifestările concrete pe care le-ai oferit în diferite ocazii ascultătorilor. Care sunt, dacă se pot numi așa, cele mai importante realizări pe care le-ai obținut până acum în acest domeniu al muzicii electroacustice?

Cred că cele mai importante realizări sunt spectacolele pe care reușesc să le fac la Centrul de muzică electroacustică și multimedia de la Universitatea Națională de Muzică. Am avut chiar un eveniment special, o instalație audio-vizuală interactivă care a fost 6 luni la Muzeul Național de Artă Contemporană din București. Voi mai face și altele, cu siguranță.


Cu siguranță este un domeniu care este mult mai bine exploatat afară. Te-ai gândit până acum ca, la un moment dat, să predai niște cursuri de muzică electroacustică și multimedia în România?

Eu am un curs facultativ la Universitatea Națională e Muzică dar, din păcate, încă nu există un master de muzică și noi tehnologii. Cred că este important să se organizeze așa ceva pentru că atunci când abordezi acest domeniu al implicării noilor tehnologii în muzică, trebuie să fii deja format ca muzician. Acest curs ar trebui să se adreseze unor absolvenți ai Conservatorului și sper să se realizeze aceasta în scurt timp.


Suntem convinși că universul electroacustic este un spațiu poate nedefinit și un spațiu care se află în strânsă legătură cu dezvoltarea și inovațiile tehnologice. Astăzi, pe ce anume se axează munca ta de cercetare în domeniul electroacustic?

De fapt, punctul forte este realizarea unor softuri, unor programe, pe care eu le adaptez fiecărui proiect în parte. Fiecare spectacol, fiecare proiect pe care-l fac este însoțit de un program, de un soft pe care-l realizez atât audio, cât și vizual.


Mulțumim foarte mult, Cătălin!

Mulțumesc și eu și invit ascultătorii cu drag la Carusel, astă seară la opt.

Interviu realizat de Alexandru Mija