Arhivă : Interviuri Înapoi

Constantin Grigore este dirijorul Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: miercuri, 3 Iunie 2015 , ora 11.55

Orchestra de Cameră Radio evoluează miercuri, 3 iunie 2015, într-un concert ce îl are ca protagonist pe Marian Olaru. Flautistul va interpreta partitura solistică a Fanteziei pentru un gentilom de Joaquin Rodrigo, într-un aranjament pentru flaut și orchestră de James Galway. Programul serii mai cuprinde Codex Brassoviensis, lucrare alcătuită de Dan Dediu pe baza unor teme de Daniel Kroner, și Serenada op.48 în Do major pentru orchestră de coarde de Piotr Ilici Ceaikovski. La pupitrul dirijoral se va afla Constantin Grigore.


Primul concert în care ați dirijat Orchestra de Cameră Radio a avut loc în 2009. De-atunci a urmat o serie de înregistrări. Cum a evoluat această colaborare?

Am revenit cu plăcere la Orchestra de Cameră Radio în cadrul unui concert pentru că, așa cu ați spus, au existat imprimări în această pauză. Într-adevăr, prima oară în 2009 am colaborat cu Orchestra de Cameră Radio într-un concert realizat de doamna Rodica Sava. Revin și mă bucur să revăd orchestra, să revăd instrumentiștii, să observ că se lucrează cu plăcere. Chiar dacă este un ansamblu de dimensiuni reduse am realizat cu bucurie că orchestra își dă toată silința și depune tot efortul pentru ca acest concert să fie unul de o calitate ridicată; mă refer îndeosebi la Serenada de Ceaikovski. În opinia mea și, sigur, a multor muzicieni, e nevoie de un angrenaj instrumental mai mare, însă cred că va fi un concert bun și Orchestra de Cameră și va face datoria de orchestră profesionistă.


Programul este completat de două opusuri nu atât de des interpretate; e vorba de Codex Brassoviensis și un concert scris original pentru chitară, dar de această dată în versiune pentru flaut. De ce le-ați ales și cum a reacționat orchestra la acest program?

Orchestra a reacționat bine; suntem deschiși la nou. Fantezia pentru un gentilom de Rodrigo, scrisă inițial pentru chitară și aranjată de Galway pentru flaut și orchestră, este o fantezie în patru părți - evident cu influențe spaniole -, o lucrare pe care publicul o s-o îndrăgească cu siguranță chiar dacă nu este atât de cântată, dar va fi o surpriză plăcută. De asemenea, și colaborarea cu solistul concertului, flautistul Marian Olaru, mă bucură. O să vedeți, o să fie o surpriză plăcută această Fantezie, pentru că nu este atât de des cântată și atunci probabil că noul întotdeauna atrage, iar nivelul orchestrei și al solistului este unul ridicat. Personal am ales această lucrare de Dan Dediu, scrisă original de Daniel Kroner. Pe scurt, povestea acestei lucrări mi s-a părut interesantă. Au existat schițe lăsate de Kroner, găsite de maestrul Horia Andreescu, care l-a rugat să dezvolte acele schițe și a rezultat această lucrare - interesantă, ca toate creațiile maestrului Dan Dediu. Cu siguranță, publicul va avea parte și de această dată de o surpriză plăcută pentru o lucrare la fel de puțin cântată. M-ar bucura ca publicul să fie alături de noi; când spun de noi spun de Orchestra de Cameră Radio, spun de solistul Marian Olaru, spun de compozitori - cu siguranță, muzica lor o vor îndrăgi - și de dirijorul Constantin Grigore.

Interviu realizat de Lucian Haralambie