Arhivă : Interviuri Înapoi

Corul 'Preludiu' pe Scena Sălii Radio în cadrul Festivalului SIMN

Publicat: luni, 25 Mai 2015 , ora 11.50

Joi, 28 mai 2015, Corul de cameră "Preludiu" condus de Voicu Enăchescu va evolua pe scena Sălii Radio din București, într-o manifestare înscrisă în cadrul celei de-a 25-a ediții a Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (SIMN). Despre concert ne-a dat detalii dirijorul Voicu Enăchescu.


Ce înseamnă un astfel de festival acum, la această a 25-a ediție, și cum vedeți dumneavoastră prezența muzicii corale într-un astfel de festival?

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi este o manifestare care a fot inițiată de unul dintre cei mai mari compozitori și muzicieni pe care i-a avut România - Ștefan Niculescu. Pe parcursul anilor, s-au perindat la conducerea acestei manifestări artistice nume foarte cunoscute din aria componistică națională. În momentul de față, președintele festivalului este maestrul Dan Buciu, care de vreo trei ani, de când a preluat frâiele organizării acestei pretențioase manifestări, se străduiește să aducă la lumina rampei lucrări noi, lucrări de muzică contemporană atât de muzică instrumentală, cât și de muzică vocală - în special muzică corală și din creația de lieduri.


Ajungem la concertul pe care-l va susține Corul Preludiu joi, la Sala Radio, unul în care prezentați cinci lucrări în primă audiție absolută. Una dintre ele este Eminesciana pentru cor și pian de Valentin Gheorghiu.

Este o lucrare foarte interesantă pe care am primit-o cu câteva zile în urmă - este chiar o creație de ultimă oră a maestrului Valentin Gheorghiu - și sigur că va fi inclusă în programul concertului din 28 mai de la Sala Radio. Pe lângă această lucrare, își vor face loc ca prime audiții o lucrare a Dianei Vodă Nuțeanu care se numește O altă revedere și e compusă pe versurile poetului Nicolae Labiș, apoi o altă lucrare foarte interesantă, care sunt convins că o să surprindă și publicul și specialiștii, este cea a Olguței Lupu, se numește În joacă. Apoi, un compozitor prolific de muzică corală românească din tânăra generație este Grigore Cudalbu, care se prezintă la concertul nostru cu o lucrare care se numește Lucruri stricate.

De altfel, de anul trecut, de la ediția anterioară, am "surprins" într-un fel publicul și specialiștii prin participarea în concert ca dirijori a unor membri ai Corului Preludiu. Am avut convingerea că, fiind vorba de muzică nouă, e firesc să apară și nume noi de dirijori. Deci, în fața corului, pentru cinci piese, se vor afla și membri ai Corului Preludiu cum ar fi Gabriel Marica, Luminița Guțanu, Răzvan Rădos și Grigore Cudalbu. Cele mai multe piese sunt chiar de ultimă oră, și de muzică românească și din muzica internațională; sunt lucrări de Adrian Pop, Dan Pavelescu - un compozitur de la Brașov despre care nu mai știam de multă vreme prea multe, dar ne-a adus o lucrare foarte interesantă. Sigur că apar și lucrări ale unor compozitori cunoscuți, consacrați - Vasile Spătărelu, Constantin Râpă, Tudor Jarda - pentru că e vorba de muzica secolului XX în acest festival.

Publicul, mai ales amatorii de muzică corală, sunt convins că vor aprecia lucrările compozitorilor mai tineri de muzică corală românească și vor aprecia de asemenea și maniera în care sunt scrise. Evident că e vorba de muzică modernă, de armonii mai speciale cu care publicul amator de muzică corală nu cred că este prea obișnuit.

Cu toate astea, sunt convins că prezența în sala de concert le va oferi o mare satisfacție și invit pe această cale pe toți iubitorii muzicii corale să vină joi seara la Sala Radio, la concertul Corului de cameră Preludiu, în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi.

Interviu realizat de Lucian Haralambie