Arhivă : Interviuri Înapoi

Cvartetul 'Arcadia' - recital extraordinar la București

Publicat: marți, 19 Mai 2015 , ora 12.54

Marți, 19 mai 2015, cvartetul de coarde "Arcadia" invită publicul la recitalul său extraordinar în București, care va avea loc la sediul Centrului Național de Artă "Tinerimea Română". Arcadia - cel mai valoros tânăr cvartet de coarde din România, cu recente și foarte importante premii internaționale obținute în competiții interpretative - va susține astfel primul concert în Capitală după un lung șir de prezențe pe scene internaționale. Despre prezența la Palatul "Tinerimea Română" ne-a vorbit Răsvan Dumitru - vioara a II-a a cvartetului "Arcadia".


După un lung șir de prezențe pe importante scene ale lumii, veți susține primul recital la București. De ce vine de-abia acum această manifestare?

Mi-e foarte greu să vă răspund pentru că nici eu nu știu. Cert este că activitatea noastră se desfășoară cu precădere în afara României, și asta desigur și în urma concursurilor pe care le-am câștigat în ultimii ani. Probabil că în România avem nevoie de mai mult timp ca să ajungem să fim cunoscuți.


Așa cum spuneați, Cvartetul Arcadia este laureat al unor foarte importante competiții internaționale de muzică de cameră - amintesc de cele de la Osaka, Londra și Hamburg. S-a schimbat în vreun fel viziunea dumneavoastră legat de activitatea pe care o desfășurați după aceste competiții?

Desigur. Câștigarea acestor competiții ne-a dat încredere și ne-a asigurat că suntem pe drumul cel bun. Ne-a deschis multe porți. În urma acestor concursuri am obținut niște relații cu agenții importante și cariera noastră s-a dezvoltat foarte mult.


Ce propuneți publicului în recitalul din această seară de la Palatul "Tinerimea română"?

Vom interpreta Cvartetul de Joseph Haydn op.33 nr.2 "Gluma" - un cvartet care ne este foarte aproape de suflet, apoi vom interpreta Cvartetul nr.3 de Bela Bartok. Ca o paranteză, noi vom pregăti în următorii ani integrala cvartetelor de Bartok; avem în vedere să le înregistrăm. Apoi vom interpreta Cvartetul nr.23 de Leos Janacek, "Scrisori intime". Am și înregistrat un CD cu integrala cvartetelor de Janacek în urmă cu doi ani, pentru casa de discuri Orchids Classics. CD-ul cu Janacek se va putea cumpăra și la concert.

Vă așteptăm cu foarte mare drag, cu brațele deschise. Sperăm să avem un public cât mai numeros. Asigurăm publicul bucureștean cu programe extrem de interesante și pentru următoarele concerte. Așadar, fiți atenți, urmăriți-ne, n-o să vă pară rău!

Interviu realizat de Lucian Haralambie