Arhivă : Interviuri Înapoi

Turneul Internațional Stradivarius - Enescu Experience

Publicat: luni, 27 Aprilie 2015 , ora 14.22

Duminică, 3 mai 2015, violonistul Alexandru Tomescu va susține primul recital din cadrul Turneului Internațional Stradivarius. Seria, care în 2015 stă sub semnul marelui George Enescu, va debuta la Cazino-ul de la Sinaia. Despre ediția din acest an a Turneului Stradivarius, violonistul a declarat:


Voi porni într-un turneu cu totul ieșit din comun, care se va numi Stradivarius - Enescu Experience, un turneu în care voi cânta împreună cu pianistul Eduard Kunz toate lucrările pentru vioară și pian ale lui George Enescu. O piesă care-mi este foarte dragă, Lăutarul, este piesa de deschidere a turneului. Nu l-am ales întâmplător pe George Enescu; anul acesta, mai precis chiar săptămâna viitoare, pe 4 mai, se împlinesc 60 de ani de la trecerea sa în neființă. Această integrală reprezintă un modest gest de reverență al unui muzician român în fața unui geniu. George Enescu a fost un geniu și cine știe cât vom mai avea de așteptat până să se mai nască cineva asemenea lui. Nu mă refer aici doar la forța sa creatoare și la calitățile sale de muzician, ci și la calitățile sale umane care i-au impresionat și i-au marcat profund pe toți cei care l-au cunoscut.

O completare foarte importantă a turneului de anul acesta este că tradiționala campanie socială care se desfășoară în fiecare an în timpul Turneului Stradivarius va fi dedicată anul acesta strângerii de fonduri pentru restaurarea casei lui Enescu de la Mihăileni, localitate unde este înmormântată mama lui George Enescu și unde el a compus numeroase dintre operele sale. Nu e vorba doar despre restaurarea casei și de transformarea ei într-un alt muzeu, ci de crearea și deschiderea în Mihăileni a unui centru cultural internațional în colaborare cu Fundația Pro Patrimoniu, un centru unde să putem oferi celor din zonă - în special copiilor - o alternativă culturală viabilă. Îmi dau seama că e un proiect extrem de riscant și extrem de îndrăzneț, dar cumva mi-am amintit că la fel era considerat și primul turneu de muzică clasică finanțat din fonduri private în urmă cu aproape zece ani, și uite că a ieșit. Am toată convingerea că acest proiect va reuși să arate că există acest spirit de solidaritate în rândul românilor, solidaritate în jurul unei idei frumoase, și sper din tot sufletul că îi va inspira și pe alții să urmeze acest exemplu.

Declarație preluată de Lucian Haralambie