Arhivă : Interviuri Înapoi

'Viorile lui George Enescu' - la Palatul Cantacuzino

Publicat: luni, 30 Martie 2015 , ora 12.24

"Ați știut că virtuozul violonist George Enescu a fost și un pasionat colecționar de instrumente, de colecție restrânsă? Ați aflat până astăzi, pe câte viori a cântat marele nostru interpret de-a lungul carierei sale de peste o jumătate de veac? Vă vine să credeți că posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) a respins această "comoară", preferând un Guarneri del Gesù din 1731 și a cântat chiar pe viorile românești Știrbulescu (1922) și Macarie (1915)? Ați auzit vreodată ca un lutier (Paul Kaul din Franța) să construiască o vioară personalizată, pornind de la dimensiunile mâinii stângi a destinatarului instrumentului?" (prof. Viorel Cosma)

Iată câteva întrebări la care răspunde expoziția "Viorile lui George Enescu", organizată de Muzeul Național "George Enescu", luni, 30 martie 2015, începând cu ora 18.00, la Palatul Cantacuzino din Capitală. Expoziția, realizată de prof. dr. Viorel Cosma, consultant științific, și muzeograf dr. Adina Sibianu valorifică documente din arhiva Muzeului Național "George Enescu" și din colecția particulară a muzicologului Viorel Cosma.

Despre expoziția "Viorile lui George Enescu", ne-a vorbit Cristina Andrei, directorul muzical al Muzeului "George Enescu":


Viorile lui Enescu reprezintă cele mai importante piese pe care le deținem în patrimoniul muzeului. Noi avem patru viori la București și o vioară la Tescani, pe care Enescu a primit-o ca premiu de la Conservatorul de Muzică din Paris. Nu sunt toate viorile pe care a cântat Enescu; tocmai de aceea am simțit nevoia să realizăm o expoziție care să arate parcursul artistului Enescu însoțit de instrumentele sale - de când era copil, până la finalul vieții. Este, în același timp, un subiect extrem de interesant și inedit tratat de data aceasta și prin prisma faptului că noi deja am inițiat un proiect încă de anul trecut, care înseamnă punerea în circulație a viorilor deținute de muzeu. Sigur, e binecunoscut de-acum faptul că cea mai prețioasă vioară, Guarneri del Gesu, este în circulație din 2008, e încredințată maestrului Gabriel Croitoru - un prieten al muzeului, un apropiat al nostru. Gabriel Croitoru a câștigat în urma unui concurs dreptul de a cânta pe această vioară. Există un contract între muzeu și dumnealui prin care noi îi încredințăm instrumentul pentru evenimente deosebite, concerte importante, cum ar fi Turneul "Duelul viorilor", "Vioara lui Enescu la sate", de asemenea, concertele lui Gabriel Croitoru atât în țară, cu filarmonici renumite, cât și în străinătate. Astfel, această vioară Guarneri circulă deja de câțiva ani. Dar noi mai avem încă trei viori pe care se poate cânta și - aici am vrut să ajung - de anul trecut le-am pus cumva în circulație. Deja au fost două evenimente, două recitaluri susținute de tineri violoniști pe aceste minunate instrumente. S-au auzit prima oară toate pe scenă în luna iunie a anului trecut, când am organizat o audiție în orb, neanunțând dinainte fiecare tânăr pe ce instrument cântă, în așa fel încât publicul, pe baza unui chestionar, să poată să-și exprime părerea despre instrumentele auzite fără să știe dinainte și să fie influențat de marca viorilor respective. A fost o experiență inedită, foarte bine primită de toată lumea, pe care încercăm s-o dezvoltăm.


Un recital va avea loc și în această seară, după vernisajul pe care-l organizați, susținut de trei tineri. V-aș ruga să-i nominalizați și să ne vorbiți despre ce vor asculta cei care vă vor trece pragul.

În primul rând este vorba despre viorile care vor fi auzite. Pe lângă Guarneri, mânuită cu măiestrie ca de obicei de maestrul Gabriel Croitoru, se vor asculta din nou cele două viori Paul Kaul, comandate acestui lutier francez și confecționate de Paul Kaul special pentru Enescu, și, de asemenea, o vioară Freres Silvestre. Tinerii pe care îi vom avea împreună cu noi sunt Simina Croitoru, Cristina Pașa și Sabin Penea. Ei vor interpreta lucrări din repertoriul violonistic pe care l-a abordat și Enescu de-a lungul vieții sale, lucrări de largă audiență. Va fi și o temă cu variațiuni pentru patru viori, ceea ce este, de asemenea, o premieră. Bineînțeles că maestrul Gabriel Croitoru va încheia programul cu "Lăutarul" de Enescu, prima piesă din suita "Impresii din copilărie".

Va fi un eveniment, fără doar și poate, cu atât mai mult cu cât trebuie să mai devoalez un amănunt - maestrul Viorel Cosma, muzicologul nostru drag, împlinește o vârstă frumoasă. Maestrul este, de asemenea, dragul nostru prieten, al muzeului, este aproape de noi la toate evenimentele. Domnia sa a realizat expoziția împreună cu muzeografa Adina Sibianu; așadar vor fi mai multe evenimente. Sper ca publicul să se bucure de tot ceea ce vom oferi noi. Sper să iasă o după-amiază reușită.

Interviu realizat de Lucian Haralambie