Arhivă : Interviuri Înapoi

Oana Drăgulinescu despre 'Hope Concert', un eveniment realizat în sprijinul copiilor dezavantajați

Publicat: miercuri, 18 Martie 2015 , ora 11.18

Fundația "Hope and Homes for Children România" organizează Hope Concert, în sprijinul copiilor dezavantajați din țara noastră, fundația având ca obiectiv înlocuirea sistemului instituțional de protecție a copilului cu un sistem bazat pe conceptul familial. Despre eveniment ne-a vorbit Oana Drăgulinescu, organizator al concertului.


Stimată doamnă, concertul Hope - organizat de Fundația Hope and Homes for Children România - se află la cea de-a treia ediție. Înainte de toate, am dori să ne vorbiți despre scopul acestui eveniment.

Este un eveniment caritabil. Hope and Homes for Children și-a dorit să asocieze cauza lor, o cauză de responsabilitate socială, dedicată copiilor vulnerabili, cu arta. Până la urmă, asocierea dintre artă și responsabilitate socială este una ditnre cele mai fericite cu putință. Am ajuns la cea de-a treia ediție cu Hope Concert și cred că deja am atras atenția publicului larg asupra eforturilor pe care această organizație le face de 16 ani în România, pentru a nu mai exista nici un copil care să fie lipsit de dragoste sau de familie. Practic, de 16 ani Hope and Homes încearcă să rezolve problema copiilor vulnerabili, a familiilor care se află în pericol de abandon. Dacă acum 16 ani erau cam 100.000 de copii care se aflau în instituțiile statului, iată că acum am ajuns la un număr de 8,000, iar planul lor este ca până în anul 2020 să nu mai existe nici un copil instituționalizat. Acest proiect de dezinstituționalizare se pare că este unul dintre cele mai performante din Europa și că România a devenit, de fapt, un model pentru maniera în care încearcă să ofere niște soluții alternative copiilor care au fost abandonați sau care nu au familie.


Ce artiști vor evolua în ediția de anul acesta pe scena Ateneului Român?

Ne-am bucurat mereu de susținerea unor mari artiști ai României. Iată că Alexandru Tomescu este ambasador al Hope and Homes for Children de trei ani deja. Anul acesta Alexandru Tomescu nu se va afla pe scenă, dar ne va susține ca de fiecare dată și vom avea alți artiști susținători ai acestui proiect, cum ar fi Andrei Licareț, Ansamblul Violoncellissimo condus de maestrul Marin Cazacu, soprana Irina Iordăchescu, Zoli Toth alături de Zoli Toth Project și câteva surprize. Acesta este un proiect inedit și atunci ne-am dorit ca de fiecare dată să aducem niște asocieri la fel de neobișnuite, ca între copii orfani și sala Ateneului Român. De data aceasta vom avea o improvizație de jazz și step dance, realizată de Mircea Tiberian și actrița Ana Pepine, și un moment de jazz susținut de Mircea Tiberian și Nadia Trohin, într-o orchestrație specială realizată de Dan Dediu pentru această formulă solistică de pian, voce și orchestră de violoncele. Mai mult decât atât, vom avea un performance live de graffiti transmis în direct din fața Ateneului Român pe scena Ateneului. Această asociere, din câte știm noi, nu s-a mai realizat niciodată; între muzica clasică și graffiti există o distanță considerabilă, dar ne-am gândit că așa cum asociem publicul elevat al Ateneului Român cu acești copii aflați în mare suferință, cu familiile care se află realmente la limita subzistenței, putem asocia foarte frumos această artă a străzii cu muzica clasică.


Interviu realizat de Alexandru Mija