Arhivă : Interviuri Înapoi

Mircea Holiartoc este dirijorul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: vineri, 6 Februarie 2015 , ora 12.31

Publicul este așteptat vineri, 6 februarie 2015, la Sala Radio pentru a-l urmări pe violoncelistul Răzvan Suma, în calitate de solist al Orchestrei Naționale Radio. La pupitrul Orchestrei Naționale Radio se va afla dirijorul Mircea Holiartoc. Despre prezența în fața ansamblului simfonic mare al Radioului, acesta a declarat:


Este o onoare pentru mine să mă aflu invitat în fața Orchestrei Naționale Radio, o orchestră de prestigiu a țării. Sunt instrumentiști de mare valoare, interpreți desăvârșiți și un colectiv minunat, adică un colectiv maleabil, foarte dornic de muncă, dornic de nou, nu sunt ancorați în vechi sau în anumite tipare din care să nu-i poți scoate, din contră sunt foarte deschiși și foarte receptivi, adică foarte repede vin după mâna dirijorului. De aceea, foarte multe au fost realizate cu multă ușurință din gest, fără multe opriri, ne-am înțeles din priviri, ca să zic așa. Îmi mai doresc asemenea colaborări, cu asemenea orchestră.


Patru compozitori în programul din această seară. Cum ați ales fiecare dintre aceste lucrări?

Cred că este un program omogen, un program închegat. Toți compozitorii sunt din zona romantismului și ne poartă prin diverse viziuni ale compozitorilor romantici: o viziune franceză asupra comediei shakespeariene. Apoi, Răzvan Suma ne va introduce în zona unui alt francez, Faure, dar de data aceasta intrăm în zona nostalgică, apoi Ceaikovski - intrăm în zona slavă - Ceaikovski și Dvorak ne vor duce pe culmi de inspirație interpretativă virtuoză a violoncelului și, bineînțeles, Ceaikovski cu Simfonia a IV-a. Acolo este apogeul, din punctul meu de vedere, al acestui concert și toate aceste trăiri, aceste frământări deschise, când introvertit, dar foarte expansiv, foarte deschis, acest fatum, această soartă, cu care se luptă și de care, în comparație cu Beethoven, este învins. Beethoven iese învingător din această luptă cu soarta. Din păcate, Ceaikovski este înfrânt. Vom avea parte de un concert, spun eu, minunat din punct de vedere stilistic.


Solistul din această seară este Răzvan Suma, un fost coleg. Cum decurge dialogul cu el?

M-a bucurat foarte mult să ne revedem, în primul rând pe această cale, să colaborăm muzical și îmi place în general să colaborez cu tineri interpreți de mare valoare și ne descurcăm de minune. Nu are niște viziuni interpretative excesive. Din contră, tot ce este făcut este făcut cu bun simț artistic și în același timp aduce noutate, pentru că din toate interpretările pe care le-am ascultat cu mari violonceliști ai lumii, Răzvan este ceva cu totul aparte. Aduce de fiecare dată altceva și asta mă bucură fantastic, pentru că a găsit acest nou, dar nu în afara bunului simț, ci în cadrul stilului bineînțeles și în același timp este ceva particular, ceva aparte.

Cu siguranță, invit în primul rând publicul să pășească pe treptele Sălii Radio și să fie un auditor fidel, nu numai la acest concert, ci practic, în toată stagiunea radio. Este o stagiune extraordinară, cu invitați de marcă și cu un program deosebit de bine ales. Doar în cazuri excepționale în care nu pot să fie alături de noi fizic, atunci îi rugăm să ne prindă pe calea undelor și să participe alături de noi la acest concert minunat.

Interviu realizat de Lucian Haralambie