Arhivă : Interviuri Înapoi

Alexandra Dariescu susține un turneu în Olanda

Publicat: luni, 26 Ianuarie 2015 , ora 11.52

Pianista Alexandra Dariescu susține începând de astăzi, 26 ianuarie 2015, un turneu în Olanda. Seria va debuta cu un recital la Texel. Bergen, Almaar și Amsterdam sunt alte câteva orașe care vor primi vizita pianistei în această perioadă, turneul urmând să se încheie în 8 februarie. Despre această serie, pianista a declarat:


Anul trecut am fost la un curs de măiestrie în Olanda și mi s-a acordat premiul cel mai mare de acolo, care constă într-un turneu prin Olanda și debutul la Concertgebouw din Amsterdam, lucru de care sunt foarte bucuroasă.


Care este programul acestui turneu?

Este program de recital. Avem cinci recitaluri, iar programul este unul foarte frumos și sunt foarte bucuroasă că am posibilitatea de a programa și un compozitor român, și anume Dinu Lipatti - Sonatina pentru mâna stângă, împreună cu Schumann - Variațiunile "Abegg", Beethoven - Sonata op. 10 nr.2 și al doilea Scherzo de Chopin.


Legat de opusul lui Dinu Lipatti… de ce muzica acestui compozitor dintre cei români?

Dinu Lipatti este un compozitor și, mai ales, un pianist pe care eu îl ador. Toată viața am avut un ideal în Dinu Lipatti și din cauza aceasta îmi parte foarte bine că am posibilitatea de a programa o lucrare de-a lui, mai ales așa, cu gândirea în viitor, când în 2017 se vor împlini 100 de ani de la nașterea marelui muzician. Acum doi ani am făcut premiera Concertino-ului pentru pian și orchestră a lui Dinu Lipatti în Marea Britanie. Și din cauza aceasta m-am atașat foarte mult și de muzica lui, nu neapărat numai de interpretările lui, și mă bucur foarte mult ă am putut programa Sonatina.


După turneul din Olanda, ce urmează?

Am cea mai aglomerată lună. Vin înapoi, în Marea Britanie, și sunt la Festivalul "Stoke on Trent", care este un festival foarte renumit aici, apoi cânt Rahmaninov - Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 cu Philharmonia din Bath. Apoi, câteva zile mai târziu, plec în Dubai pentru prima dată și voi interpreta Concertul de Mozart nr. 21 cu Royal Philharmonic Orchestra. La sfârșitul lunii februarie sunt din nou în Marea Britanie cu Cheltenham Symphony Orchestra și Concertul de Grieg. Este o lună aglomerată, cu foarte multe programe frumoase de care mă bucur nespus.

Interviu realizat de Lucian Haralambie