Arhivă : Interviuri Înapoi

Mihai Constantinescu despre ediția 2015 a Festivalului Internațional George Enescu

Publicat: vineri, 16 Ianuarie 2015 , ora 13.49
Abonamentele pentru ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 august - 20 septembrie, București), care au fost puse în vânzare în 15 ianuarie, la ora 10.00, prin rețeaua Eventim s-au epuizat în 10 secunde - pentru concertele de la Ateneul Român, respectiv 10 minute - pentru concertele de la Sala Palatului.

Despre acest record ne-a vorbit Mihai Constantinescu - Director Artexim. Aflați, de asemenea, detalii despre evenimente de neratat în această ediție și despre stadiul actual de organizare a Festivalului.


Ieri a fost înregistrat un nou record de vânzare pentru abonamentele la Festivalul Enescu. A fost un moment cu semnificație specială pentru dumneavoastră?

A fost pentru că a fost și de ziua Culturii Române, de pe 15 ianuarie și am reușit să vindem într-un timp record abonamentele pe care le scosesem la vânzare. E adevărat, nu atât de multe, 250 de abonamente la Ateneu și 950 la Sala Palatului, dar s-au vândut neașteptat de repede. A rămas ca restul de locuri să fie vândute începând din data de 16 februarie, când sunt puse în vânzare biletele pentru concertele din cadrul festivalului.


Vă așteptați la un record și atunci?

Eu sunt puțin sceptic, dar având în vedere succesul de ieri, cred că o să fie la fel și cel puțin lumea a fost foarte interesată și cei care, din păcate, n-au putut să facă rost de abonamente au spus că vor sta pe internet, pe 16 să-și facă rost de bilete, măcar la câteva concerte.


Care sunt noutățile ediției 2015 și ce evenimente nu ar trebui să ratăm?

În primul rând nu ar trebui să ratați festivalul, iar ca evenimente, bineînțeles sunt câteva concerte în premieră - Filarmonica din Berlin, Opera din München, Anne-Sophie Mutter, Orchestra din San Francisco, după aceea cele deja tradiționale - Orchestra Filarmonicii din Israel cu Zubin Mehta, Concertgebouw, London Symphony cu Ion Marin. Sunt și concertele de la Ateneu, care sunt și ele interesante, David Garret cu Munchen, Cristian Mandeal cu Monte Carlo și cu Ruxandra Donose în distribuție, Horia Andreescu cu Konzerthaus Berlin, Camerata Salzburg cu Dan Grigore, deschiderea cu Orchestra Națională de Tineret interpretând Carmina Burrana.


Ca de obicei, un program variat și foarte ofertant pentru noi ascultătorii. Cum decurge până acum organizarea ediției de anul acesta?

Noi am început demult organizarea. Acum urmează să începem discuțiile cu sponsorii, cu partenerii. Aici va fi mult de lucru, pentru că încă mai este această reticență de participare în acțiuni culturale, dar sper să avem succes. Din punct de vedere organizatoric începem discuțiile cu partenerii pentru transport, transportul local, deja hotelurile sunt rezervate. Mai departe așteptăm să se schimbe vremea și să se facă mai frumos ca să putem începe și discuțiile legate de Piața Festivalului și de toate celelalte activități.


Interviu realizat de Andreea Chiselev