Arhivă : Interviuri Înapoi

Ziua Culturii Române celebrată la Ateneu

Publicat: miercuri, 14 Ianuarie 2015 , ora 12.23

Ministerul Culturii și Cultelor organizează mâine, 15 ianuarie 2015, concertul dedicat Zilei Culturii Române. Detalii despre manifestare ne oferă Marin Cazacu, manager al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română".


Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" invită publicul joi, 15 ianuarie 2015, la concertul dedicat Zilei Culturii Naționale Române. Care sunt ansamblurile care vor urca pe scena Ateneului Român și ce ați pregătit pentru public?

De Ziua Culturii Naționale, un proiect cu totul deosebit pe care Ministerul Culturii și Cultelor îl propune în fiecare an, pe data de 15 ianuarie, pentru acest an a fost invitat Centrul Național de Artă "Tinerimea română". Avem două formații care vor participa la acest concert cu totul deosebit; este vorba de Corul de Cameră Preludiu condus de maestrul Voicu Enăchescu și Orchestra Română de Tineret dirijată de maestrul Cristian Mandeal.

Programul pe care l-am pregătit pentru concertul de joi, 15 ianuarie 2014, include capodopere ale muzicii românești și, bineînțeles, lucrări din repertoriul universal care vor fi pregătite și prezentate publicului cu dorința de a include cultura românească în spațiul european așa cum considerăm că face parte din această mare familie și culturală și muzicală.

Avem două soliste cu totul deosebite, două tinere valori deja ale artei interpretative românești; este vorba de soprana Valentina Naforniță și violonista Ioana Cristina Goicea. Iată, un proiect pe care-l dorim să se repete anual, bineînțeles cu forțe noi, cu repertorii care să demonstreze că arta românească este la o valoare universală și poate reprezenta pe orice scenă cu mândrie și cu mare prestanță nivelul culturii românești.


Cu ocazia acestei manifestări muzicale va avea loc și lansarea primului discul al Orchestrei Române de Tineret, un album care s-a clasat pe locul al treilea în campania derulată de Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2014". Ce înseamnă pentru dumneavoastră această poziție? Și v-aș ruga să-mi vorbiți și despre întregul proces prin care a luat naștere acest disc.

CD-ul pe care-l lansăm cu această ocazie este unul mai special, a fost dedicat muzicii românești și include lucrări celebre din muzica românească semnate de George Enescu, Theodor Rogalski, Constantin Silvestri, Bela Bartok, Ion Dumitrescu și Grigoraș Dinicu. Sunt lucrări pe care orchestra le-a prezentat atât în concertele din România, dar mai ales în concertele din străinătate și mă refer la festivalurile importante de la Berlin, Roma, Paris, Strasbourg și Ravelo - Italia. Au existat înregistrări cu aceste lucrări, dar revenind la ele acum, cu tehnologia actuală, Radio România și-a lăsat o amprentă deosebită în calitatea acestor înregistrări. Ele au și câștigat un loc întâi la un concurs internațional de înregistrări radio la Belgrad, anul trecut. Este, într-adevăr, un prim album pe care Orchestra Română de Tineret împreună cu maestrul Cristian Mandeal îl lansează în spațiul media românesc. Sigur că suntem încântați de ideea că publicul românesc apreciază și muzica românească și interpretarea, consider eu de excepție a Orchestrei Române de Tineret la aceste lucrări.

Fiind un concert care unește pe toți cei care iubesc muzica de calitate, pe toți cei care iubesc nivelul deosebit al tinerilor interpreți români, cele două formații prezente pe scena Ateneului Român vă invită cu tot dragul să participați la acest concert de excepție, reprezentativ pentru cultura românească. Este un concert pe care Ministerul Culturii și Cultelor îl propune anual și sperăm ca de acum încolo Eminescu, Enescu și toți ceilalți care reprezintă cultura românească în lume să-i simțim mai aproape de sufletul nostru, al românilor.


Interviu realizat de Lucian Haralambie