Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Dan Mihai Goia dirijează concertul de colinde al Corului Academic Radio de la Sala Cerchez

Publicat: joi, 18 Decembrie 2014 , ora 12.26

Joi, 18 decembrie 2014, Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia, va concerta la Muzeul Cotroceni, într-un eveniment organizat de Radio România Muzical. Manifestarea aduce în fața publicului colindele românești, în aranjamente celebre semnate de Dumitru Georgescu Kiriac, Tiberiu Brediceanu și Valentin Teodorian.

Corul Academic Radio va cânta în această seară la Muzeul Cotroceni. Ce ați pregătit pentru public?

Am pregătit un program foarte interesant, atractiv, de colinde din repertoriul românesc și universal. Colindele se cântă întotdeauna cu mare bucurie și mare plăcere. Am avut luni, 15 decembrie 2014, un concert la Sala Radio și, iată, în această seară la Muzeul Cotroceni. Pe această cale vreau să mulțumesc conducerii postului România Muzical, cel care a mediat legătura noastră cu Muzeul Cotroceni. Vrem să bucurăm oamenii de acolo, care sunt dornici să asculte muzică.

Acest program este structurat în sistem caleidoscopic; este foarte dinamic, este alcătuit din suite, potpuriuri, diptic, triptic de colinde în așa fel încât ele se desfășoară ca imaginile unui film, dintr-unul într-altul, să bucure sufletele celor care ne ascultă, să trăiască cu mare intensitate și bucurie apariția fiecărui moment de colind din programul de concert.

Cântăm la Sala Cerchez, care este o sală cu tradiție în prezentarea concertelor camerale. Eu am mai fost acolo și pe vremea când eram corist la Madrigal, și când am fost dirijor al Coralei ortodoxe bărbătești «Te Deum laudamus»; cu Corul Radio am mai cântat o dată în sala de teatru. În Sala Cerchez, care are o acustică foarte bună, ne aflăm pentru prima oară. Această inițiativă este lăudabilă și bucură inimile iubitorilor de frumos și de muzică adevărată.


Pentru că ne apropiem de finalul lui 2014, care sunt momentele importante ale Corului Academic Radio?

Au fost foarte multe la număr și în prima parte a anului, dar mă voi referi la stagiunea actuală - în derulare - în care am avut trei concerte de excepție. A fost Requiemul German, Requiemul de Cherubini, Misa de Schubert - trei concerte pe care le-am pregătit cu mare meticulozitate, concerte în care am reușit să surmontăm numărul mic al coriștilor pe care-l avem, pregătindu-ne foarte bine, măsură de măsură, nuanță de nuanță, culoare de culoare în așa fel încât să fie de mare calitate.

Am avut în luna octombrie concertul religios organizat de Patriarhia Română… au fost multe la număr… toate au fost însă momente de sărbătoare artistică și Corul Radio, în ciuda dificultăților de efectiv, își păstrează calitatea și dorința de a fi artiști adevărați.

Programul din această seară sunt convins că o să bucure pe cei care ne ascultă așa cum a bucurat concertul de luni, care a fost transmis pe posturile de radio. Aș vrea, cu acest prilej, să urez Crăciun fericit tuturor ascultătorilor și iubitorilor de muzică corală, un an nou plin de bucurii, de realizări, de satisfacții pe toate planurile! Sperăm că muzica corală va ajunge în inimile și casele lor pe lungimile de undă ale radioului cu foarte mare frecvență, să le bucure sufletul și mintea de frumos și de adevăr.

Interviu realizat de Lucian Haralambie