Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Start al Turneului Național 'Duelul Viorilor'

Publicat: marți, 4 Noiembrie 2014 , ora 13.57

La început a fost ideea de "duel". S-au ales cele mai prețioase arme: viorile Stradivarius și Guarneri, s-au stabilit și combatanții: violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, dar și un arbitru: pianistul Horia Mihail, iar lumea a fost anunțată că va putea asista la o batălie pe sunet și armonie. Au fost trei ediții de succes ale Turneului Național "Duelul viorilor", iar cea de-a patra serie începe astăzi, 4 noiembrie 2014. Detalii despre aceste confruntări ne-au oferit chiar cei trei susținători ai turneului.


O confruntare care se desfășoară pentru al patrulea an consecutiv. Cu ce gânduri porniți, Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru, la drum în "Duelul viorilor" din 2014?

Gabriel Croitoru: Eu, ca de obicei, pornesc foarte senin în acest duel. Suntem cu toții o gașcă de prieteni de acum. Ne întâlnim în fiecare an, petrecem timp împreună, cântăm, ne bucurăm împreună și cred că publicul simte asta, de aceea și funcționează.

Liviu Prunaru: Cam în același spirit... Mă bucur să ne reîntâlnim. Iată că este a patra oară deja. De fiecare dată scormonim și găsim piese din ce în ce mai interesante, cum sunt cele patru Anotimpuri de Piazzolla - de data aceasta - pentru două viori și pian. Cred că este o versiune inedită. Am pus mâna pe ea dintr-o întâmplare foarte fericită. Am cunoscut un argentinian, veritabilă sursă, și el mi-a spus că le-a aranjat pentru două viori și a fost foarte interesat. Imediat i-am propus lui Gabi, care a fost foarte bucuros. Horia n-a avut ce să spună, decât să accepte!

Gabriel Croitoru: El arbitrează, ca de obicei!

Liviu Prunaru: O să ne distrăm din nou pe cinste!


Pentru că arbitrați din nou "Duelul viorilor", cum au evoluat aceste relații în decursul celor trei turnee de până acum?

Horia Mihail: La început s-au duelat în adevăratul sens al cuvântului, apoi au început să se împrietenească. Am o surpriză pentru acest an. Cred că o să desemnez un câștigător. Încă nu m-am decis 100%, însă am o bănuială.

Liviu Prunaru: Eu vă las, mă duc la studiu atunci. Numai bine!


Recitalurile de până acum s-au desfășurat cu săli pline de fiecare dată și chiar cu public pe scenă. Din câte cunoașteți până acum, este și cazul celui de-al patrulea turneu?

Gabriel Croitoru: Se pare că da. Funcționează extrem de bine peste tot. Sunt noi locuri unde suntem solicitați să mergem și, din păcate, programul nu ne permite tuturor. E greu să ne punem de acord cu programul trei persoane - are fiecare independența lui din punct de vedere al concertelor - dar, cu toate astea, încercăm să facem cât mai multe și cât mai bine.


De această dată avem și o nouă probă. Stradivarius și Guarneri se vor duela și în fața unei orchestre. Cum câștigă un solist într-un duel, într-o astfel de ipostază?

Liviu Prunaru: Eu propun să nu deraiem și să rămânem în cadrul muzicii, unde nu există nici un câștigător, bineînțeles, pentru că nu e vorba de cine cântă mai tare sau cine se aude peste orchestră. Bineînțeles, va fi o acomodare de moment, vom fi amândoi atenți să nu depășim…

Gabriel Croitoru: … și sunt convins că vom termina deodată, ca să nu existe nici un câștigător…

Liviu Prunaru: Asta ar fi ideal, da!


Este, fără îndoială, un avantaj în a desemna câștigătorul.

Horia Mihail: A fost o glumă. N-o să desemnez nici un câștigător. Mă rog, de desemnat o să-l desemnez, dar n-o să-l numesc. Va fi interesant. Pentru mine, deși e abia început de noiembrie, este ultima activitate a anului din punct de vedere muzical și mă bucur că o să-mi încep sărbătorile de iarnă sub impresia acestui turneu care se va încheia tocmai în acea perioadă.


Aș ruga pe fiecare dintre dumneavoastră să adresați un mesaj celor care vor veni la recitaluri.

Liviu Prunaru: În spiritul sărbătorilor, aș vrea să terminăm toți cu zâmbetul pe buze, să ne bucurăm de faptul că suntem împreună, că suntem sănătoși, că putem să cântăm pe aceste instrumente valoroase și extraordinare și toată lumea să fie fericită!

Gabriel Croitoru: Eu aș vrea să urez în primul rând tuturor celor care vor veni să ne asculte, audiții cât mai plăcute! Să ne asculte cu aceeași bucurie cu care noi cu siguranță ne întâlnim și cântăm. Cred că acest lucru se vede, se simte în ceea ce cântăm. Am convingerea că și publicul va participa în aceeași măsură.

Horia Mihail: Eu am un mesaj către publicul care vine doar la astfel de evenimente, fiindcă sunt și spectatori care sunt atrași de poveste mai mult decât de muzică. Mesajul către aceștia este următorul: "Încercați și concerte care nu au poveste! Care nu au poveste verbală. Fiecare concert în parte are povestea lui și muzica este o incredibilă lume. Este pentru binele tuturor să se apropie de ea."


Programul complet al celei de-a patra ediții a Turneului Național "Duelul viorilor" poate fi accesat în secțiunea de Evenimente a site-ului romaniamuzical.ro

Interviu realizat de Lucian Haralambie