Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. SoNoRo ajunge la cea de-a IX-a ediție - Bridges

Publicat: joi, 30 Octombrie 2014 , ora 13.04

Festivalul SoNoRo debutează în Capitală mâine, 31 octombrie 2014, iar prima manifestare va fi găzduită de Palatul Cotroceni. Despre a IX-a ediție a seriei ne-a vorbit violistul Răzvan Popovici:


31 octombrie - 17 noiembrie este perioada de desfășurare a celei de-a IX-a ediții SoNoRo. Seria a debutat la Viena. Cum s-a desfășurat recitalul susținut cu mezzosoprana Ruxandra Donose?

Nu este o premieră, am mai cântat împreună, suntem buni prieteni. A fost un moment deosebit pentru că, pentru prima dată, am lansat festivalul SoNoRo în afara Bucureștiului, mai precis chiar în afara României, la Konzerthaus, în superba sală Mozart a renumitei săli de concerte din Viena.


Care sunt artiștii care deschid Festivalul SoNoRo?

Vor fi mai mulți pentru că sunt trei piese majore. Pentru prima dată îl vom avea alături de noi pe violistul Vladimir Mendelssohn, binecunoscut publicului prin faptul că este membru al Cvartetului Enescu de la Paris, directorul Festivalului din Kuhmo și profesor renumit la Conservatorul din Paris. La pian o avem pe directoarea artistică a festivalului, pe Diana Ketler de la Londra, binecunoscută publicului bucureștean. În premieră în România - pianistul finlandez Henri Sigfridsson. La vioară avem trei muzicieni de vază; încep cu Alina Pogostkina, care este, de asemenea, binecunoscută publicului român. În premieră în România vor cânta Hugo Ticciati din Stockholm - care este un violonist original, de excepție suedezo-italian, Daniel Rowland - primariusul Cvartetului Brodsky de la Londra. Apoi, la violoncel Anja Lechner - practic, una dintre cele mai importante artiste ale label-ului ECM Records și violoncelistul german Julian Arp. Începem concertul cu Concertul nr.12 KV 414 în La major de Wolfgang Amadeus Mozart, pentru pian și ansamblu, apoi continuăm cu o piesă rar cântată însă extrem de importantă în repertoriul secolului XXI, Cvintetul cu pian al lui Erich Wolfgang Korngold - marele copil minune și, după aceea, marele compozitor de la Hollywood, iar după pauză o piesă de suflet, emoționantă, legendară chiar, Cvintetul cu doi violoncei de Franz Schubert.


SoNoRo ne-a obișnuit ca manifestările sale să se desfășoare și în spații neconvenționale. Este și cazul ediției din acest an?

Sălile de concerte tradiționale nu lipsesc. În Iași, de exemplu, Teatrul "Vasile Alecsandri", în Cluj - frumoasa sală Auditorium, în București - Ateneul sau Sala Auditorium din Muzeul Național de Artă. Însă, am introdus spații neconvenționale cum ar fi The Ark - fosta bursă de mărfuri de la piața de flori din București, din nou revenim în Banca Națională în care nu se cântă neapărat concerte în mod regulat. Sala de marmură a Cercului Militar Național am introdus-o în circuitul concertistic bucureștean deja de cinci sau șase ani. Catedrala Sf. Iosif este un spațiu foarte, foarte propice pentru concerte… da, continuăm să includem spații neobișnuite, însă cu o acustică fantastică, arhitectură extraordinară și care cred că arată că Bucureștiul este o adresă perfectă pentru inițiative muzicale și, evident, fiind saloane între 150 și 350-400 de oameni, pentru muzică de cameră.


Care este tema SoNoRo 2014?

SoNoRo, evident, are întotdeauna o tentă conceptuală foarte puternică și ne străduim să facem întotdeauna programe compacte, programe care dau sens și, practic, concertele sunt concepute ca un puzzle, iar cu cât asculți mai multe concerte, cu cât iei parte la mai multe serate SoNoRo, cu atât la sfârșit înțelegi un pic the big picture. În acest an, titlul este Bridges - Poduri, punți, cum doriți să le traduceți. Cele mai multe concerte sunt inspirate din poduri renumite - avem de la Rialto Veneția, Pont Neuf Paris, Brooklin Bridge, Westminster Bridge din Londra, Alexander Nevski din St. Petersburg. Avem apoi concerte legate de temă, intitulate Punți efemere. De exemplu, Seara cu Cvartetul Tarkovsky, când băiatul celebrului Tarkovsky, Andrei Tarkovsky jr., va face o proiecție video extrem de poetică. Avem la Palatul Bragadiru un concert intitulat Over the Danube, când marele violonist Roby Lakatos concertează împreună cu band-ul său din Bruxelles. Vor cânta piese de la Georges Boulanger, Grigoraș Dinicu, Astor Piazzolla ș.a.m.d. - un concert extrem de plin de culoare și farmec în Sala principală a Palatului Bragadiru. Un concert deosebit va fi în a doua seară de festival, sâmbătă, 1 noiembrie, în The Ark, intitulat Under the Brige - în mod haios, dar se pretează titlul pentru că o să fie un program foarte amuzant, program cu piese rar cântate. Ne-am gândit să combinăm celebra Nachtmusik a lui Mozart cu Living Room Music al lui John Cage. Iar Wynton Marsalis va finaliza repertoriul acestei serate după alte câteva surprize muzicale.

Am fi încântați să vă avem alături de noi pentru că, așa cum v-am spus, puzzle-ul SoNoRo vă așteaptă să-l descoperiți și suntem foarte bucuroși că am reușit în acest an să facem unul dintre cele mai variate și bogate programe SoNoRo de până acum.

Interviu realizat de Lucian Haralambie