Arhivă : Interviuri Înapoi

Muzicianul Regelui Soare - sărbătorit la București

Publicat: marți, 28 Octombrie 2014 , ora 13.39

Asociația Antiqua și Medieval Praxis organizează în perioada 30 octombrie - 21 noiembrie 2014, cea de-a IX-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București. Considerat drept unul dintre cele mai importante evenimente de muzică veche din sud-estul Europei, Festivalul oferă anul acesta un regal dedicat muzicii vechi. Muzicieni și dansatori din România și artiști invitați din Franța și Spania - specializați în tehnica interpretativă a muzicii vechi - vor reînvia pe scenă perioada Renașterii și a Barocului muzical.

Despre ediția din 2014 ne-a vorbit directorul Festivalului de Muzica Veche Bucuresti, Laurențiu Constantin.


Prin ce se individualizează Festivalul de Muzică Veche București față de alte serii de manifestări de acest gen?

Festivalul de Muzică Veche București se individualizează întâi de toate prin perseverență. Organizăm de aproape zece ani acest festival, în fiecare toamnă. Se individualizează apoi printr-o anume manieră de înțelegere asupra muzicii vechi și anume muzică scrisă pentru anume instrumente și muzică interpretată într-o manieră specifică epocii în care a fost scrisă, manieră statutată prin tratate de muzică foarte elaborate. E vorba apoi de instrumente de epocă sau de copii moderne ale unor instrumente de epocă, cum ar fi clavecinul sau vioara barocă sau teorba sau lăuta pe care se interpretează aceste concerte.


Două dintre concertele din acest an sunt dedicate lui Jean Philippe Rameau. De ce acestui compozitor?

Pentru că se întâmplă o comemorare - 250 de ani de la moartea lui Jean Philippe Rameau, pentru că este un compozitor absolut minunat, pentru că în vremea lui muzica barocă a atins culmi de măiestrie și rafinament pe care cu greu și pe alocuri unii compozitori le-au mai atins și pentru că, în continuare, Jean Philippe Rameau, la 250 de ani, creează emoție și face săli pline. Asta înseamnă că noi nu ne ocupăm atât de muzică veche, cât mai degrabă de noutatea muzicii vechi în România.


Care sunt artiștii care vor evolua în această a IX-a ediție?

Aș menționa doar formația Gli Studiosi di Sebastiano, condusă de Raluca Ene din București, împreună cu ansamblul de dans Passeggio din Cluj, baritonul și teorbistul francez Marco Horvat, formația Cinco Siglos împreună cu soprana Delia Agundez din Spania și, nu în ultimul rând, într-un recital solo de clavecin cu repertoriu Rameau, în data de 13 noiembrie, Raluca Enea.


Festivalul de Muzică Veche București ne-a obișnuit ca, pe lângă tradiționalele concerte de muzică veche, să alăture cumva și alte arte. Este cazul și celei de-a noua ediții?

Nu este cazul acestei ediții întrucât este o ediție foarte, foarte concentrată. Și atunci, am preferat să folosim resursele pe care le avem exclusiv în zona muzicii vechi. Dar, anul următor împlinim zece ani și, cu certitudine, avem câteva extensii în zona artelor vizuale mai ales sau în zona altor genuri muzicale pe care le putem înrudi într-un fel sau altul cu ceea ce înseamnă muzică veche.

Vă așteptăm cu mult drag, pentru a ne bucura împreună de frumusețea și noutatea muzicii vechi în București.

Interviu realizat de Lucian Haralambie